Híradó

Orbán Viktor a kormány sikerének tartja az infláció csökkenését, az elemző szerint az emberek szegényedése az oka

Vorák AnitaVorák Anita

2023. november 10. 16:55

Tíz százalék alá csökkent az éves infláció októberben – ez volt a kormány egyik legfontosabb gazdasági ígérete erre az évre. Az árszínvonal vártnál gyorsabb csökkenésének a Híradónak nyilatkozó elemző szerint az az oka, hogy az emberek már nem tudnak annyit költeni, mint korábban, és a háztartási energiával is spórolni kezdtek. A kormány a saját sikerének állítja be az eredményt, a DK szerint viszont továbbra is Európa legmagasabb inflációját kell elszenvednie a magyaroknak.

Ebédet készít kislányának a Baranya megyei Drávapiskiben Kőszegi Csabáné. Csirkés-cukkinis bébiétel a mai menü, amiből nyolcszáz forint egy üveg. Kőszegiék négy gyereket nevelnek, a bevételeiket minden hónapban elviszi a megélhetésük.

„Duplát fizetünk mindenre, amire eddig, amit eddig is megvettünk alapból, az most mindennek duplája lett az ára legalább. És van, amit már nem is veszünk inkább meg” – mondta a Híradónak.

Pedig októberben valamivel már olcsóbbak is voltak az élelmiszerek a Központi Statisztikai Hivatal szerint, mint egy hónappal korábban.

 Az infláció tavaly októberhez viszonyítva 9,9 százalék volt, azaz átlagosan ennyivel nőttek az árak 12 hónap alatt. 

Ez a vártnál jobb adat, aminek az elemző szerint az az oka, hogy az emberek az energiával és az élelmiszerrel is spórolni kezdtek.

Ez részben a fogyasztás jelentős visszaesésnek köszönhető, tehát azzal, hogy eltűnt a kereslet, nem nagyon tudnak már árat emelni a cégek. A fogyasztók gyakorlatilag jelezték a cégek felé, hogy nem tolerálják a további áremelkedést

– magyarázta Beke Károly, a Portfolio elemzője.

Orbán Viktor tavaly karácsonykor tűzte ki célul, hogy 2023-ban egyszámjegyűre – vagyis 10 százalék alá – kell csökkenteni az inflációt. Később azt is megmondta, sőt mutatta, hogyan kell ezt csinálni.

Nyakon kell ragadni, és letörni kell!

Bár az infláció elleni küzdelem a jegybank dolga, a miniszterelnök ma reggel az állami rádióban – legalábbis részben – a kormány sikerének könyvelte el az eredményt.

„Miután a jegybank erejét meghaladta az infláció elleni küzdelem, ezért a kormány vállalta, a jegybank helyett, mellett – legyünk udvariasak, inkább mellett – egy számjegyűvé fogja visszavágni az inflációt az év végére. Három dolgot vállaltunk a gazdaságban, mind a hármat teljesítettük„ – jelentette ki.

A DK szerint ez az adat Európa minden más országában szégyellnivaló lenne.

Orbán Viktor tökéletesen tisztában van saját alkalmatlanságával, így jó előre az úgynevezett egy számjegyű inflációt tűzte ki céljául, hogy még ezt a siralmas adatot is meg tudja most ünnepelni. Attól, hogy Orbán Viktor előre megmondta, hogy ő így akar majd leszállni a bicikliről, ez még ugyanakkora arcra esés

– értékelte Kálmán Olga, a DK képviselője.

A Portfolio elemzője szerint nincs gyakorlati gazdasági jelentősége annak, hogy melyik hónapban csökken tíz százalék alá az infláció.

#Híradó#Videó#Gazdaság#infláció#egyszámjegyű#drágulás#október#élelmiszerárak#orbán viktor#top hírek

Címlapról ajánljuk