Híradó

Köz nélküli közmeghallgatást tartottak online, hétköznap délután kettőkor Gödön

Kéri BarnaKéri Barna

2023. október 6. 18:02

Köz nélküli közmeghallgatást tartottak csütörtökön Gödön. A délután kettőkor, online közvetített ülésen a Göd-Ért Egyesület szerint egyetlen, a Samsung gyárral kapcsolatos, emailben előre beküldött kérdésükre sem kaptak választ. Szilágyi László ellenzéki önkormányzati képviselő azt állítja: szabálytalanul tartották online a közmeghallgatást. Az önkormányzat szerint viszont az eljárás szabályos volt, és így több kérdésre tudtak válaszolni.

A februári gödi közmeghallgatáson a Samsung gyár bővítése volt a téma, akkor még a helyiek személyesen tehettek fel kérdéseket az őket érintő ügyekben az illetékeseknek. Ilyen kellemetlenséggel most már nem kellett a városvezetésnek szembenéznie csütörtökön a közmeghallgatáson.

Köszönöm szépen, akkor elkezdhetjük az online közmeghallgatást

– indított az eseményt Kammerer Zoltán polgármester.

A városvezetés élt a kormány által biztosított lehetőséggel, és többszöri időpontmódosítás után az interneten keresztül tartottak közmeghallgatást – délután kettőkor. Az ellenzéki összefogás színeiben megválasztott önkormányzati képviselő, Szilágyi László szerint hiába a kormányrendelet: nem volt szabályos a közmeghallgaatás.

Szabálytalanul lett összehívva a testületi ülés közmeghallgatásra, és a lakosokat is megpróbálták ellehetetleníteni

– mondta Szilágyi László, aki szerint az önkormányzat elmulasztotta módosítani saját működési szabályzatát, amely szerint csak úgy lehet közmeghallgatást tartani, ha azon személyesen is megjelenhetnek a polgárok. Igaz, csütörtökön némi vita után néhány lakost végül mégis beengedtek a városházára.

Az önkormányzat az RTL Híradó kérdéseire azt közölte: „nem kellett módosítaniuk” a szervezeti és működési szabályzatot az online közmeghallgatás megtartásához, ezért az szerintük szabályos volt. Hozzátették, azért tartották online a közmeghallgatást, mert állításuk szerint „így jóval több kérdésre adhattak” minden részletre kiterjedő választ, „mint egy személyes meghallgatáson”.

„Sok kérdés felmerült volna a Samsung bővítésével, lehetséges bővítésével kapcsolatosan is” – mondta Szilágyi, mivel Gödön továbbra is leginkább ez foglalkoztatja a helyieket. Kérdésünkre a Göd-ÉRT Egyesület azt közölte: tagjaik „legalább 100 kérdést küldtek be”, melyek nagyobb része a „Samsung körüli problémákhoz” kapcsolódott. „Ezekre természetesen nem kaptak választ” – írták.

Már megkezdődött az a 32 milliárd forintos beruházás is, amelyet az állam fizet. A 8,5 kilométeres csővezetékkel a Dunából hoznának vizet a Samsung gyárba. Az ügyben az LMP már feljelentést tett természetkárosítás miatt.

Erről a beruházásról is kérdeztek volna, és a Samsung-gyártól néhány száz méternyire kezdődött építkezésről is, amelyről a polgármester csak annyit árult el a közmeghallgatáson: egy csomagolóanyag-gyár épül az akkumulátorüzem mellett.

#Híradó#Videó#göd#Samsung#közmeghallgatás#kammerer zoltán#akkugyár#ma

Címlapról ajánljuk