Híradó

Az embereknek nincsenek hiteles információik a vendégmunkásokról, ezért terjed annyi összeesküvés-elmélet

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 22. 18:13

Vendégmunkások miatt megy a vita a hajdúsámsoni online csoportokban. Rendszeresen lehet látni ugyanis ázsiai munkásokat egy szupermarketnél. Hogy hol lehet a szálláshelyük, arról csak találgatnak a helyiek. Közben elterjedt a hír, hogy Debrecenben egy nagyáruházból és a mögötte lévő üres teleken munkásszálló lesz. Az önkormányzat szerint ez nem igaz. A Híradónkak nyilatkozó pszichológus szerint az információhiány csak ront a vendégmunkások és a munkásszállók megítélésén.

A közösségi oldalakon egyre több posztban és hozzászólásban olvasni arról, hogy ki, hol látott külföldi munkásokat Debrecenben és vonzáskörzetében az épülő nagyberuházások miatt. Nagyon sokakat foglalkoztat most ez a téma.

Legutóbb Hajdúsámsonban fotóztak ázsiai munkásokat. Állítólag a sámsonkerti városrészben vannak elszállásolva egy telephelyen. Az önkormányzat nem tud olyan szálláshelyről, ahol vendégmunkások lennének. A helyieket mindenesetre megosztja a kérdés.

„Van, aki elítéli, hogy minek kell idejönni, elveszik a munkájukat. De van, aki meg nagyjából azt vallja, mint én is, hogy ha normálisan dolgoznak meg élnek, akkor ha nincs probléma velük, jöjjenek nyugodtan” – mondja Mihók Róbert.

Az is elterjedt a közösségi oldalakon, hogy a debreceni bevásárlóház mögötti üres telken is külföldi munkások fognak lakni, konténerházakban. A debreceni városvezetés erre is azt mondta: álhír, ugyanis az önkormányzati szabályozás tiltja, hogy lakott területen munkásszálló legyen.

A Déli Ipari Parknál azonban tényleg lesz egy több tízezer férőhelyes munkásszálló. Ha a kormány terve szerint nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás lesz, gyorsan felépülhet. Az állam 2017 óta támogatja a munkásszállók építését. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium legutóbb Híradónknak azt írta, eddig több mint 24 milliárd forintot költöttek erre. A debrecenivel azért kell igyekezni, mert egy hatásvizsgálat alapján 2026-ig évente legalább 2-3000 munkavállaló jöhet a városba.

Míg az ellenzék bírálja a vendégmunkások tömeges érkezését, addig 

a kormány szerint ez „a magyar emberek érdeke, a magyar munkahelyek megvédése”.

Az általunk megkérdezett pszichológus azt mondja, a vendégmunkásokkal szembeni gyanakvást az információhiány válthatja ki az emberekből.

Nagyon sokszor a hiányos információkat kiegészítik akár összeesküvés-elméletekkel, konspirációkkal, és ezek a történetek is tudnak így terjedni. Ezeknek az a legfőbb gondja, hogy nincsenek megerősítve, nincsenek hiteles információkkal alátámasztva

– magyarázza Tusori Eszter.

A Házon kívül riporterének korábban több külföldről érkező munkás is azt mondta, ők csak dolgozni jöttek ide.

#Híradó#Videó#Belföld#hajdúsámson#vendégmunkások#vita#debrecen#top hírek

Címlapról ajánljuk