Pusztul a nádas, egyre nagyobb bajban a Balaton, de egyre többen fognak össze a tóértA Balatonban több helyen eltűnt a nád, erről a sonline.hu írt először. A portálnak a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet szakértője azt mondta, főként azok a part menti részek érintettek, amelyeket stégek, csónakbeállók szelnek ketté. A most alakult Balatoni Környezetvédő és Fürdőegyesületnél a problémát inkább a grandiózus építkezésekben látják.
Híradó

Pusztul a nádas, egyre nagyobb bajban a Balaton, de egyre többen fognak össze a tóért

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 17. 18:12

A Balatonban több helyen eltűnt a nád, erről a sonline.hu írt először. A portálnak a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet szakértője azt mondta, főként azok a part menti részek érintettek, amelyeket stégek, csónakbeállók szelnek ketté. A most alakult Balatoni Környezetvédő és Fürdőegyesületnél a problémát inkább a grandiózus építkezésekben látják.

Vadregényes ösvény vezet a tó egyik lejárójához Balatonmáriafürdőn. Csónakok ringatóznak a vízen a nádasok tövében. Nyár óta több bejelentés is érkezett a Balatoni Limnológiai Kutatóintézethez a nádas pusztulásáról, amiről Tóth Viktor, limnológus a sonline.hu-nak azt mondta, „elsősorban olyan nádasrészt érint, ami nem természetközeli, hanem erőteljes emberi hatásnak van kitéve” és „intenzíven feldarabolt részekről van szó, olyanokról, melyeket stégek, csónakbeállók szelnek ketté”.

Balatonmáriafürdőn éppen ez a helyzet. Galácz György, a település polgármester szerint a 7 kilométeres partszakaszukat nádas övezi, amit körülbelül 120, zömében magánlejáró szakít meg.

„Van egy engedélyeztetési eljárás, ahol megfelelő feltételekkel lehet majd ezeket a közösségi bejárókat üzemeltetni, amit meg nem lehet, azt el kell bontani” – mondta a Híradónak a polgármester.

A település alpolgármestere, szakemberek és civilek szerint azonban elsősorban nem az évtizedek óta használt lejárókkal van a probléma, hanem a nagyszabású építkezésekkel.

Mint például Balatonfüreden, ahol új szálloda és konferenciaközpont épült, valamint 140 hajónak kikötő. Ezek miatt kisebb lett a strand területe. A Házon Kívül járt itt májusban. És Szántódon is, ahol tanácstalan turistacsoport nem merte kinyitni a Balaland előtti fövenyre vezető átjárót.

A természetkárosító folyamatok ellen akar fellépni a most megalakult Balatoni Környezetvédő és Fürdőegyesület.

„Több mint 350-en jelezték már írásban, még mielőtt megalakultunk volna, hogy szeretnének ebben részt venni, és nagyon szerencsénk van hiszen jogászok, természetvédelmi szakemberek, biológusok, fizikusok mindenféle szakmából nagyon komoly képviselők vannak az egyesületben” – sorolja Németh Zsolt, az egyesület elnök.

A Balatoni Szövetség elnöke azt a tájékoztatást kapta, hogy a nádpusztulás elsősorban Alsóörsön és Paloznaknál jelent problémát, az okokról azonban nem tud részleteket. Lombár Gábor szerint sem az embereknek, sem a Balatonnak és élővilágának nem jó, hogy lakótelepek létesültek a tó köré.

Az elhagyott táborokat újítsák fel, azt jót tesz a Balatonnak és azon kívül meg én azt gondolom, hogy tovább ne terjeszkedjünk és ne építsük be az utolsó 10 vagy 100 négyzetméternyi területet is

– mondja az elnök.

Lombár Gábor szerint a tó védelme érdekében következetes rendezési tervekre és szabályokra, valamint azok betartatására lenne szükség.

#Híradó#Videó#Belföld#balaton#top hírek#nád#pusztulás#környezeti katasztrófa#környezetvédelem#ma

Címlapról ajánljuk