Híradó

A jogász szerint aránytalanul súlyos bűncselekményekkel gyanúsítják a Karmelitánál kordont bontó diákokat

Barsi FanniBarsi Fanni

2023. szeptember 3. 18:58

Csoportosan elkövetett garázdasággal, illetve hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítottak meg több olyan diákot, akik tavasszal a Karmelita körüli kordont akarták elbontani. A Társaság a Szabadságjogokért szakértője szerint aránytalanul súlyos bűncselekményekkel gyanúsítják őket. A rendőrség szerint részrehajlás nélkül nyomoznak.

Április végén az oktatás helyzete miatt szervezett demonstráció után a tömeg egy része Orbán Viktor hivatalához vonult, hogy elbontsák a miniszterelnökséget körbevevő kerítést. Ezt tette Perlaki-Borsos Noel is, az Egységes diákfront elnökségi tagja. A Híradónak most azt mondta, csoportosan elkövetett garázdasággal vádolják emiatt.

A tényállással egyetértek, hogy a kordont ráncigáltam, de szerintem ez nem erőszak kategória és nem a megbotránkoztatás volt a cél, hanem a véleménynyilvánítás

– szögezi le.

Májusban egy csoport ismét megpróbálta elbontani a kordont. Köztük volt a 17 éves Mayer Bendegúz. A fiút szintén csoportosan elkövetett garázdasággal és rongálással gyanúsítják. Augusztus végén idézték be a rendőrségre, utána a gyámhivatal is jelentkezett a családjánál.

„Múlt héten jött egy levél a gyámhivataltól, hogy kijönnek környezettanulmányra és megkeresik az iskolámat” – mondta.

A Társaság a Szabadságjogokért 20 demonstráló védelmét látja el. A szervezet jogásza szerint megszokott, ha egy bűncselekménnyel gyanúsított kiskorú családjához kimegy a gyámhivatal. 

Ugyanakkor szerintük aránytalanul súlyos bűncselekményekkel gyanúsítják a fiatalokat.

A május 3-ai demonstrációra többen tejszínhabos palackot vittek magukkal, amire ráírták azt, hogy gyermekvédelmi könnygáz. És amikor ott május 3-án is kidőlt a kordon és nyomultak a rendőrök, akkor többen tejszínhabot fröcsköltek – idézte fel Hegyi Szabolcs.

Emiatt indítottak egyik ügyfele ellen hivatalos személy elleni erőszak miatt eljárást.

Azt a szándékot lehet felfedezni a büntetőeljárások mögött, hogy így ráijesszenek a fiatalokra és a szüleikre és kevésbé legyenek lelkesek meg aktívak a következő hónapokban

– mondja a jogász.

A Híradó mindezzel kapcsolatban megkérdezte a BRFK -t, válaszul azt írták, hogy a TASZ állítását a leghatározottabban visszautasítják. Szerintük a rendőrség részrehajlás nélkül folytat nyomozást.

Eddig 32 embert hallgattak ki gyanúsítottként csoportosan elkövetett garázdaság, rongálás, valamint az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértésének gyanúja miatt. Hivatalos személy ellelni erőszak miatt eddig 5 főt hallgattak ki az ügyészség szerint.

 

#Híradó#Videó#politika#Belföld#diákok#orbán viktor#kordonbontás#garázdaság#tiltakozás

Címlapról ajánljuk