Híradó

Igazi nagybirtokos a fideszes Bánki Erik, csak azt nem tudni, miből vásárolja a földet

Szondi VandaSzondi VandaBlaschek KárolyBlaschek Károly

2023. augusztus 31. 17:55

Több mint 100 hektár földet vett összesen 205 millió forintért Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő a nyár folyamán Baranyában – tudta meg az RTL Híradó. Pénzintézeti hitelből vette a földeket – közölte kérdésünkre a honatya helyett a Fidesz-frakció. Csakhogy Bánki Eriknek a vagyonnyilatkozata alapján több mint félmilliárdos banki tartozása van, ezért kétséges, hogyan kaphatott ilyen összegű hitelt a vásárlásra – mondja erre a megyei közgyűlés jobbikos képviselője.

Parlamenti képviselő, a gazdasági bizottság elnöke Bánki Erik. A fideszes honatya azonban nem csak politikával foglalkozik, Baranya megyében nagy földjei vannak. Egészen pontosan 303 hektár. A vagyonnyilatkozata szerint több cégnek is tagja vagy tulajdonosa, jövedelme azonban csupán őstermelői és parlamenti munkájából van. Hogy pontosan mennyi, azt nem lehet tudni, de ha szabályosan töltötte ki a vagyonnyilatkozatát, maximum évi bruttó 78 millió forint bevétele lehet.

Ebből biztosan nem telt a nemrég vásárolt Mohács környéki földekre. Pedig a hímesházi önkormányzatnál kifüggesztett adásvételi szerződések szerint összesen 106 hektárnyi földet vett júliusban 205 millió forintért. De nemcsak ő vásárolt be földekből. 20 éves fia is éppen azon a környéken talált eladó földeket, ő 64 hektárt vett csaknem 122 millióért.

A jobbik megyei képviselője szerint Bánki Erik vagyonnyilatkozata alapján nehezen jön ki a matek.

„Nem igazán látszik, hogy erre miből volt pénze. Mindezt úgy egyébként, hogy több mint fél milliárd forintos tartozást is beírt a vagyonnyilatkozatába. Úgyhogy szerintem kijelenthető, hogy a hitelképességével is gondok vannak” – mondta a Híradónak Schwarcz-Kiefer Patrik.

A fideszes országgyűlési képviselőnek ugyanis 534 millió forintos banki hitele van, és további 40 millióval tartozik magánszemélyeknek. 

Kerestük Bánki Eriket, hogy megtudjuk, miből telt a földvásárlásra. Helyette a Fidesz frakció válaszolt, annyit, hogy a képviselő pénzintézeti hitelből finanszírozta a vásárlást. Hogy félmilliárdos tartozása mellett hogyan kaphatott 200 milliós hitelt, nem tudni. Ahogy azt sem, hogy miért érte meg megvásárolnia a földeket, amelyek haszonbérleti szerződéseit nem sokkal a vásárlás előtt újították meg 20 évre, 2043-ig.

Ha kiszámoljuk, hogy a szerződésben foglalt 70 ezer forintos hektáronkénti bérleti díjat kapja meg képviselő úr, akkor majdnem 30 év alatt térülne meg ez a beruházás. Úgyhogy valószínűleg más utakat kell találni ahhoz, hogy ez egy jó vásárlás legyen

– mondja Schwarcz-Kiefer Patrik.

A földeket – úgy tudjuk – egy olyan cég bérli, amelynek tulajdonosai egy másik vállalkozásban Bánki Erik fiának cégtársai. 

A 70 ezer forintos hektáronkénti bérleti díj egyébként igen méltányosnak számít a környéken, a helyi gazdák hektáronként 100 ezer forintért bérlik az önkormányzati földeket.

#Híradó#Videó#top hírek#Belföld#bánki erik#fidesz#föld#földvásárlás#hitel#ma

Címlapról ajánljuk