Híradó

Kiderült: a kormányhivatal másfél éve tud a Balaton melletti szemétgödörről

Horváth NándorHorváth Nándor

2023. augusztus 19. 17:53

Másfél éve tudja a kormányhivatal, hogy egy Balatonakarattya melletti területen különösen sok szemét található – derül ki az RTL Híradó birtokába jutott levélből. Ez az a gödör, ami azóta többször kigyulladt és szúrós szagú füstöt áraszt magából. A hatóságok az újabb bejelentésekre most újabb vizsgálatokba kezdtek. A kormány azt közölte: újra a kormányhivatalnál van az ügy. A DK szerint felháborító, hogy minden hatóság tétlenül nézi a környezetpusztítást.

Füstölő föld Balatonakarattya, Balatonvilágos és Balatonfőkajár között. A környéken élőket nemcsak a füst, hanem annak szúrós, büdös szaga is zavarja, ahogyan arról egy balatonvilágosi férfi mesélt korábban.

„Az utcában már történt egy kissrácnál, aki asztmás, hogy asztmatikus rohama volt erőteljes, tehát ügyeletre kellett vinni, valamint többünknek is a faluban, akik nem fejfájósok, nagyon erőteljes, nagyon jelentős fejfájása van, amikor beszipákoljuk ezt a füstöt” – mondta.


A helyiek hónapok, sőt évek óta dokumentálják, ahogy a Balatontól alig párszáz méterre lévő területre kamionokkal hordják az építési, háztartási hulladékot, majd földet tesznek a tetejére. A területet korábban a szomszédos Balatonakarattya önkormányzata bérelte. Ők azt közölték: zöld hulladékot tároltak ott, de csak amíg újra nem hasznosították azt, és rendszeresen ellenőrizték is a területet.


Most az RTL Híradó birtokába került levélből kiderült: egy évekkel ezelőtti bejelentés hatására indított vizsgálat során a Veszprém Megyei Kormányhivatal már tavaly februárra megállapította, hogy a területen „a Btk. hatálya alá tartozó, különösen jelentős mennyiségű hulladék található”. Ezért az ügyet a rendőrséghez továbbították. Ahová, miután idén tavasszal és nyáron is kigyulladt a szemét, újabb feljelentések érkeztek, így újabb eljárás indult.

Az ügyben a DK írásbeli kérdéssel fordult a kormányhoz. Steiner Attila klímapolitikáért felelős államtitkár azt válaszolta: július legvégén a hatóságok helyszíni szemlét tartottak, ami után a kormányhivatal ellenőrzést indított.

A DK szerint ez kevés, mert már rég meg kellett volna oldani a helyzetet.

Egész egyszerűen felháborító, hogy fél év alatt egyetlen hatóság sem intézkedett. Szótlanul nézik a környezetszennyezést, a lakók és az ott nyaralók egészségének veszélyeztetését

– mondta Kálmán Olga.

A vizsgálatok állásáról megkeresésünkre egyik hatóság sem adott tájékoztatást.

#Híradó#Videó#Belföld#balaton#szemétgödör#bűz#hulladék#kormányhivatal#dk#top hírek

Címlapról ajánljuk