Híradó

Egekben a gyermekétkeztetés ára, az önkormányzatok sok pénzt tolnak bele, hogy ne a szülőkre háruljon minden teher

Barsi FanniBarsi Fanni

2023. augusztus 14. 19:30

A menza egyre drágább az önkormányzatoknak: Érden csaknem 1 milliárddal fizetnek többet, mint tavaly, a VIII. kerületben pedig 200 millió forinttal. Azt az önkormányzatok döntik el, hogy az áremelkedésből mennyit hárítanak át a szülőkre. Az általunk kérdezett közétkeztető cég azt mondja: ahol lehet, kénytelenek növelni az árakat, mert a bérekre egyre többet költenek és az alapanyagok drágák.

Havonta 6600 forint: ennyibe kerül a szülőknek a menza a VIII. kerületi óvodákban, az általános iskolákban pedig 9000 forintba. Ezért háromszori étkezést biztosítanak. A kerületi önkormányzat fizeti a költségeket, 4 éve nem emelte ezt az összeget. Az önkormányzat közétkezető cégektől vásárolja meg a szolgáltatást az állam támogatásával. Idén 200 millió forinttal többet költöttek erre, mint tavaly. A költségnövekedést nem akarják és nem is tudnák a szülőkre hárítani.

Az óvodásaink körülbelül háromnegyede nem fizet térítési díjat, tehát ők olyan hátrányos helyzetű gyerekek, akiknek nem kell fizetniük. Az iskolásoknál az arány 50 százalékos. Magyarán, ha az önkormányzat elkezdene azon gondolkozni hogy térítési díjat emeljen, akkor egy felesleges küldetésbe kezdene

– magyarázza Pikó András polgármester.

Az érdi önkormányzatnak is egyre többe kerül a menza: egy év alatt 1 milliárd forintról 2 milliárdra ugrott a költségük. A pénzt egyre nehezebb kigazdálkodni a polgármester szerint.

Brutálisan nagy ez az emelés, és mi már nem tudunk hova hátrálni. Megint az van, hogy az önkormányzat kénytelen zsebbe nyúlni. De egy év leforgása alatt megduplázódtak a közétkeztetés költségei

– mondta a Híradónak Csőzik László.

Segítséget az államtól vár a város. Kérdeztük a kormányt, hogy tervezik-e az állami támogatás növelését a közétkeztetésben, de a kérdésre nem válaszoltak. Azt írták:

A kormány idén 121 milliárd forinttal támogatja a gyermekétkeztetést az önkormányzatokon keresztül.

Az egyik legnagyobb közétkeztető cég szerint a költségeik sokat nőttek. Emeltek a közétkeztetésben dolgozók bérén, az alapanyagárak csökkentek ugyan a tavalyi árakhoz képest, de továbbra is az egekben vannak.

„Felmerült, hogy csökkentek nyersanyagköltségek, ami valóban így van, de ne felejtsük, hogy ezek a 2022 szeptemberi árakhoz képest csökkenést jelentik, amikor a lehető legmagasabban voltak ezek az árak. Ahhoz képest valóban vannak nyersanyagok, amiknek csökkent az áruk, de ez még mindig csak relatív csökkenés – mondta Enyedi Csaba, a Hungeswt szóvivője.

Emiatt ahol a szerződéseik ezt megengedik, ott tárgyalnak a szeptemberi áremelésről. Van, olyan önkormányzat, ahol már döntöttek.

A nagyvárosok közül például Debrecenben, Pécsen és Miskolcon szeptembertől nem lesz emelés, de Szegeden 14 százalékos drágulásra számíthatnak a szülők. Budapesten a mernza áráról a kerületek önállóan döntenek.

 

#Híradó#Videó#top hírek#Belföld#menza#drágulás#önkormányzat

Címlapról ajánljuk