Híradó

A 600 forintos kínai árura 400 forintos vámkezelési díjat dobott rá a posta

Wagner BeaWagner Bea

2023. július 29. 18:22

Bár sem áfa- sem vámköltséget nem kellett fizetni, a posta mégis felszámolta neki a vámügynöki szolgáltatás díját – írta a Híradó nézője. Nem a négyszáz forintos összeget nehezményezi, hanem azt, hogy olyasmiért is fizetnie kell, amiért egy futárszolgálatnál nem. A posta azt írta, nekik minden csomagot vám elé kell állítaniuk, és ennek költsége van, ezt számlázzák ki a címzetteknek.  

A mosógépéhez vásárolt gumipapucsokat a Velencén élő Bódi Károly. Gyakran vásárol online, ezeket a praktikus holmikat, amik megakadályozzák a mosógép ugrálását, Kínából rendelte.

A négy darabért 605 forintot fizetett, ahogy ez a postától kapott igazoláson is látszik. Még a 668 forintos szállítási költséggel együtt is megérte, mondja. 

Az igazoláson az is látszik, hogy a küldeményt sem áfa- se vámköltség nem terheli. A posta mégis 400 forintos vámkezelési díjat számított fel.

Bódi nehezményezi, hogy az 1200 forintos megrendelésre a leírás szerint nulla vámkötelessége volt, de az értesítésben mégis az szerepelt, hogy 800 forintot kell fizetnie, kivéve, ha online fizeti be, mert akkor csak 400-t.

Két éve, egy uniós rendelet változása miatt módosult a szabály, amikor megszűnt az alacsony értékű áruk áfamentessége. 

A 150 euró alatti termékeknél a forgalmi adót a vételárral együtt szedik be a webáruházak, vámot pedig nem kell fizetni.    

A posta a Híradó megkeresésére azt írta, „Valamennyi, postaforgalomban beérkező küldeményt egyesével vám elé kell állítaniuk. (…) Ezek a feladatok a Postának többlet terhet jelentenek, melyekért az ügyfelek számára egy kisebb tételű szolgáltatási díjat számítanak fel.”

A postakárosultak csoportjában is többen nehezményezték ezt a díjat, volt, aki azt írta, a fogyasztóvédelemhez fordult emiatt, más pedig azt tanácsolta: „rendelj futárral, a posta felett eljárt az idő”. 

#Híradó#Videó#posta#magyar posta#vám#rendelés#kína#import#online vásárlás#Gazdaság

Címlapról ajánljuk