Egy hete nem működik a Belügyminisztérium közigazgatási állásportálja, Hadházy Ákos szerint esetleg nem véletlenülEgy hete nem működik a Belügyminisztérium közigazgatási állásportálja – erősítette meg Híradónknak az oldalt üzemeltető cég. Ez az az oldal, ahol bármilyen állami állást könnyen és gyorsan meg lehetne találni és be lehetne tölteni. Azt mondják, alkalmazáshiba miatt, és dolgoznak a javításon. Hadházy Ákos szerint viszont nehezen elképzelhető, hogy egy hét alatt nem tudnak megjavítani egy ilyen oldalt és épp az lehet a cél, hogy ne látszódjon mekkora a munkaerőhiány a közszférában.
Híradó

Egy hete nem működik a Belügyminisztérium közigazgatási állásportálja, Hadházy Ákos szerint esetleg nem véletlenül

Horváth NándorHorváth Nándor

2023. július 25. 18:02

Egy hete nem működik a Belügyminisztérium közigazgatási állásportálja – erősítette meg Híradónknak az oldalt üzemeltető cég. Ez az az oldal, ahol bármilyen állami állást könnyen és gyorsan meg lehetne találni és be lehetne tölteni. Azt mondják, alkalmazáshiba miatt, és dolgoznak a javításon. Hadházy Ákos szerint viszont nehezen elképzelhető, hogy egy hét alatt nem tudnak megjavítani egy ilyen oldalt és épp az lehet a cél, hogy ne látszódjon mekkora a munkaerőhiány a közszférában.

Már egy hete elérhetetlen a kormány által üzemeltetett közigazgatási állásportál. Ezt a Híradónak is megerősítette az oldalt üzemeltető IdomSoft Zrt. Azt írták: a leállást alkalmazáshiba okozta, dolgoznak a helyreállításon, de azt nem tudták megmondani, hogy mikor működhet majd újra.

Ezt egy egész ország nézte, nézné, hogyha működne

– mondja Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Tanárok, óvónők, színházi dolgozók, börtönőrök, vagy épp falugondnokok is ezen az oldalon keresztül tudtak leggyorsabban és legegyszerűbben állást keresni.

„Ha valaki szeretne gyorsan betölteni egy álláshelyet, akkor ez volt a leggyorsabb és legjobb módja. Tényleg az egész országban mindenki láthatja, hogy egy adott helyen kire van szükség. Ezeket az álláshirdetéseket tudták továbbítani egymásnak a kollégák és ez most egy olyan időszak, amikor nagyon fontos lenne, hogy egy ilyen portál működjön” – magyarázta a szakszervezeti vezető.

Nagy Erzsébet azt is elmondta, hogy az oldal hiányában álláskeresésre maradtak a Facebook-csoportok és a helyi újságok, de az egyáltalán nem olyan hatékony.

A közigazgatási állásportált a Belügyminisztérium hozta létre 297 millió forint uniós támogatásból. Többek között arra is jó volt, hogy kiderüljön: egyes tanárokból mekkora a hiány az országban. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint az is elég baj lenne, ha a százmilliós rendszert nem lehetne egy hét alatt megjavítani, de azt is elképzelhetőnek tartja, hogy más van a leállás mögött.

Az lehet az egyik ok, hogy meg szeretnék akadályozni, hogy kiderüljön, hány tanár mondott már fel, hány helyen keresnek tanárokat. Elképzelhető az is, hogy hosszú távon egyszerűen megszüntetik ezt a rendszert, nehogy lebukjanak. De az is lehet, hogy most keresik gyorsan a technikai lehetőségeket, hogy hogyan lehetne megoldani, hogy a tanárok álláshelyeinek a száma ne derüljön ki ebből a rendszerből.

Az oldal ugyanakkor nemcsak az álláskeresőknek nyújtott segítséget, hanem az összes állami intézménynek is. A tankerületek, színházak, állami és megyei intézmények is ezen keresztül tudták feltölteni az üres pozíciókat.

#Híradó#Videó#Belföld#közigazgatás#pedagógusok#munkaerőhiány#pedagógushiány#hadházy ákos

Címlapról ajánljuk