Híradó

Levegőtlen raktérben, bútorok között megbújt menekülteket próbáltak meg Olaszországba csempészni

Sebestyén ÁronSebestyén Áron

2023. július 24. 18:39

Költöztetőnek adta ki magát az a páros, aki 29 menekültet próbált Olaszországba szállítani. A pénzügyőrök ellenőrzésekor derült ki, hogy a bútorok mellett embereket is rejt a levegőtlen raktér. Két nappal később, újabb kamiont vizsgáltak át a NAV-osok, ami az építőanyagokon kívül 24 embert rejtett, hasonlóan veszélyes körülmények között. Mindegyik sofőrt letartóztatták.

 

---------------

 

próbált meg Olaszországba szállítani 29 menekültet

Nyitott raktérajtóval áll ez a német rendszámú kamion a rédicsi határátkelő parkolójában. Becsomagolt kanapék, néhány bútordarab, dobozok, és egy hűtő is van a teherautóban. Úgy tudjuk, egy 40-es éveiben járó román és egy görög férfi volt a fuvaros. A pénzügyőröknek azonban gyanús lett a kamion.

SZINK Juhászné Prantner Etelka, sajtóreferens, Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Igazgatóság

"A bemutatott okmányok alapján költözési ingóságokat szállított Olaszországba. A raktér átvizsgálásakor kiderült, hogy emberek zsúfolódtak össze a bútorok mögött, akik a levegőtlen raktérben vélhetően nem bírták volna ki az utazás végéig, akár tragédiába is torkollhatott volna az illegális utazás." 

A felhalmozott dobozok mögött 29 menekült bújt el. Úgy tudjuk, Romániából, egy Temesvárhoz közeli erdőből indultak, ami egyben a hajnali találkozópont is volt. A főként Sri-Lankai, pakisztáni, indiai és bangladesi menekülteket a sofőrök a forró raktérben bújtatták.

 

TEL SZINK Jánky Judit, sajtószóvivő, Zala Vármegyei Főügyészség

"Haladásuk során útközben a gyanusítottak több esetben is megálltak azért, hogy a raktérben tartózkodó migráns személyeknek a csapóajtón keresztül ivóvizet adjanak be. A két gyanúsított letartóztatására irányuló ügyészi indítványának a bíróság helyt adott, és elrendelte a kényszerintézkedést."

Alig két nappal később, szintén Zala megyében a pénzügyőrök egy építőanyagot szállító kamiont ellenőriztek, amiben 24 menekült bújt el. Az úticél ez esetben is Olaszország volt.

 

TEL SZINK Jánky Judit, sajtószóvivő, Zala Vármegyei Főügyészség

"A szállított külföldi személyek, köztük bangladesi, sri-lankai személyek Arad város környékén egy erdős területen gyülekeztek az embercsempészek útmutatása alapján, majd egy román honosságú kamion érkezett értük, amelynek speciálisan átalakított rakterébe a gyanúsított elrejtette őket, így közlekedtek tovább Szlovénia felé."

Az őrizetbe vett 39 éves román sofőrt letartóztatták.

#Híradó#Videó#Baleset-bűnügy#bűnügy#menekültek#kamion#határ#olaszország

Címlapról ajánljuk