Híradó

Budapesten a víz negyede elfolyik a csövekből, Érden a locsolást, Pomázon az autómosást korlátozzák

Barsi FanniBarsi Fanni

2023. július 19. 18:42

Pest megyében több településen is spórolnak a vízzel, hogy ne legyen vízhiány. Budapesten az elöregedett hálózat nem bírja a hőség miatt megugró terhelést, ezért rendszeresek a csőtörések, de a megfelelő karbantartásra nincs pénz. A kormánytól várnak segítséget. A kormány szerint ez viszont a főpolgármester felelőssége.

Érden és öt másik környező településen részleges locsolási tilalom van érvényben augusztus végéig, vagyis reggel és este nem szabad ivóvízzel öntözni, sem medencét tölteni azért, hogy ne legyen vízhiány.

Évente ezer ember költözik ide, döntően fiatal családok. Nő a vízfogyasztás, ellenben a hálózat alattunk nem gyarapszik, kevéssé fejlődik 

– mondta az RTL Híradónak Érd polgármestere, Csőzik László.  

Hasonló a helyzet a Duna-Menti Regionális Vízmű Szolgáltató tizenöt településén. A hőség miatt a szokásosnál jóval több vizet használnak, emiatt a szolgáltató spórolásra kéri a helyieket. Pomáz polgármestere elsőfokú vízkorlátozást rendelt el: reggel hat és este tizenegy között kell takarékoskodni a vízzel.  

Arra kértük a pomáziakat, hogy egyrészt takarékoskodjanak az ivóvízzel. Másrészt azt kértük, hogy a közműhálózatról slaggal tömlős autómosást ne végezzenek 

– mondta az RTL Híradónak Leidinger István, Pomáz polgármestere.

Budapesten sem jobb a helyzet

Patakként csordogált az utcán az ivóvíz kedden Budapesten a 11. kerületben egy csőtörés után. 

A héten megdőlt az idei vízfelhasználási rekord a fővárosban: 566 millió liter fogyott el egyetlen nap alatt. 

A társaság szerint a hálózat nehezen bírja a terhelést, mert nincs pénz a megfelelő karbantartásra.

„A költségvetésünk a vízdíjak révén egyre szűkebb és egyre limitáltabb volt, ami nem tette lehetővé azoknak a felújításoknak az elvégzését, amikre szükség lett volna. Tulajdonképpen ott tartunk, hogy a 2009-es vízdíjakon szolgáltatjuk a vizet” – magyarázta a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója, Csörnyei Géza az RTL Híradónak. Arról korábban az rtl.hu-n is írtunk, hogy a rendszer teljes felújítására azért nincs elég pénz, mert a rezsicsökkentés miatt ma is a 14 év ezelőtti árakon biztosítják a szolgáltatást. 

Azt várják, hogy a kormány olyan árat határozzon meg a vízért, amely fenntarthatóvá teszi a rendszert.

A kormány megkeresésünkre azt írta, hogy a Fővárosi Vízművek működése a főpolgármester felelőssége, aki a csőd szélére vitte az ország leggazdagabb önkormányzatát. A víziközműszolgáltatókat összefogó szervezet elnöke szerint az egész országban fel kell újítani a hálózatot.

„Majdnem 50%-ban még mindig azbesztcementből vannak a vízhálózatok. Ez egy olyan típusú cső, amit amikor lefektettek, 50-60 évnek gondolták az időtartamot, már régen túl vagyunk ezen. És ezek a csövek kockázatot is hordoznak, rideg anyagból vannak, könnyen törnek. A víz 20-25%-a egyszerűen elfolyik a csövekből” – fejtette ki a vízhálózat problémáját Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke.

Kérdeztük a kormányt, hogy milyen terveik vannak az ország vízhálózatának fejlesztésére, de erre a kérdésünkre nem válaszoltak.

#Híradó#Videó#vízhiány#vízkorlátozás#budapest#érd#pomáz#top hírek#Belföld

Címlapról ajánljuk