Belföld

Sorra törnek a vízcsövek Budapesten, nem bírja az elöregedett csőhálózat a kánikulát

rtl.hurtl.hu

2023. július 18. 7:22

A rendszer teljes felújítására azért nincs elég pénz, mert a rezsicsökkentés miatt ma is a 14 év ezelőtti árakon biztosítják a szolgáltatást – írják a Facebookon.

A Fővárosi Vízművek a Facebookra posztolta, hogy bár kutak bírják, az elöregedett csőhálózat nem. Ezt a kapcsán írták, hogy a kánikula miatt megnövekedett a lakosság vízfogyasztása is. Ugyanakkor megjegyzik, hogy

a Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén senkinek sem kell számolnia a környező településekhez hasonló vízellátási gondokkal, napokig, esetleg hetekig tartó vízkorlátozással vagy vízhiánnyal.

Azt írják, hogy a nagy melegben hullámszerűen megnövekedett vízfogyasztás a lakótelepek elöregedett vízcsöveit azonban próbára teszi. A reggeli és esti órákban sorozatosan érkeznek csőtörésekről bejelentések.

Azt ígérik, mindent megtesznek, hogy minél előbb helyreálljon a vízszolgáltatás.

„Tudjuk, hogy egy vízhiány mindig  nagyon kellemetlen és kánikulában pedig még inkább az, de a munkaerőhiány miatt nem mindenhová jutnak el az elvárható időn belül szakembereink. Ebben a percben 44 helyen kellene csősérülést javítanunk, közülük hat vízhiányt is okoz” – olvasható a bejegyzésben.

Miért nem újítják fel a hálózatot?

A válaszuk szerint szívesen fektetnének új vezetékeket, de megjegyzik, hogy ehhez beruházási források kellenek.

Ahhoz, hogy a víz mindenhol folyjon a csapból, számos szakember összehangolt, 0-24 órában végzett, folyamatos munkáján kívül egy óriási rendszer üzemeltetésére és fenntartására van szükség: a 756 parti szűrésű kúttól kezdve a gépházakig, víztárolókig és víztornyokig, egészen a több mint 5600 kilométer hosszú hálózatig

– írják.

Megjegyzik, hogy 

minderre a vízdíjnak kell fedezetet nyújtania, ami pedig a rezsicsökkentés óta nem változott. Ma a 14 évvel ezelőtti árakon nyújtják a szolgáltatást. Így 1 liter ivóvíz ára akár a 10. emeletre is házhoz szállítva a nap 24 órájában, kevesebb mint 22 fillér.

„Miközben csak a rendszer üzemeltetéséhez elképzelhetetlenül szükséges nagy mennyiségű energia ára az egekbe szökött időközben. Ezért mindenkinek csak megköszönni tudjuk a türelmét és megértését, aki időlegesen szükségkútból vagy lajtoskocsiból kénytelen a vízigényét kielégíteni” – zárják a bejegyzésüket.

Nyitókép: Czeglédi Zsolt / MTI

#Belföld#Fővárosi Vízművek#víz#forróság#nyár

Címlapról ajánljuk