Híradó

Nettó 77 ezer forintért keresnek konyhai kisegítőt, a duplájáért sem találni erre embert

Moskovics JuditMoskovics Judit

2023. július 17. 18:27

A minimálbér feléért, bruttó 116 ezer forintért keres konyhai kisegítőket napi 8 órában a Kerekegyházi Bóbita Óvoda. Közfoglalkoztatottak lesznek, ezért ennyi a bér: nettó 77 ezer 140 forint. Ennél több fizetést nem adhatnak, mert megszegnék a közmunkára vonatkozó kormányrendeletet – írta híradónknak a város polgármestere. Ezzel szemben az általunk megkérdezett éttermek, panziók tulajdonosai minimálbérért is alig találnak dolgozót erre a munkakörre.  

Konyhai kisegítőket várnak ide Kerekegyházi Bóbita Óvodába. Két embert keresnek, olyanokat, akik regisztrált álláskeresők, és szeretnének közfoglalkoztatottak lenni. Napi 8 órás munkarendben, havi bruttó 116 ezer forint lenne a fizetésük. 

Kíváncsiak lettünk volna, hogy hányan jelentkeztek ezekre az állásokra és arra is, ha esetleg már betöltötték azokat. Az óvodánál azonban a kapu zárva, az óvoda vezetőjével pedig csak telefonon tudtam beszélni. Azt mondta, ebben a témában nem kíván nyilatkozni 

Válaszolt viszont a polgármester, Kelemen Márk. Azt írta, hogy két dajka nyugdíjba megy rövidesen, és a helyükre két eddigi közfoglalkoztatottat vesznek fel. Az ő állásuk lesz augusztus elsejétől szabad. Ha szeretnének sem tudnának több pénzt fizetni nekik –  írta, mert „a közfoglalkoztatási bér a minimálbér 50%-a az erről szóló kormányrendelet szerint. Ettől eltérni nem lehet.” A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint az eset egyáltalán nem egyedi, és egyszerűen spórolásról van szó.

Gémesi György szerint azért mennek a települések ebbe az irányba, mert nincs elég pénzük, és így csökkentik a költségvetésben a bérkeret terheit.

Minimálbérért jelentkezett mosogatni, ágyat húzni – amolyan mindenesnek – Kengyel Zsombor egy pécsi panzióba. Azt mondja, hogy elégedett, de csak azért, mert még a szüleivel él.  

Most jelenleg ugye minimálbért kapok. Nekem ez tökéletes még, de pár éven belül azt látom, hogy van előrelépés és lehet pénzt keresni ennél a cégnél 

– mondta.

A kis panzió tulajdonosa szerint minimálbérért – ami kétszer annyi, mint a közmunkásbér – , azaz nettó 154 ezer forintért is nagyon nehéz embert találnia.

Fizetést pedig csak fokozatosan tud emelni, mert örül, hogy még egyáltalán képes működtetni a panziót.

 

#Híradó#Videó#Belföld#Gazdaság#kerekegyháza#konyhai kisegítő#rtl#közfoglalkoztatott

Címlapról ajánljuk