Híradó

A kárpátaljai magyarok többsége azt szeretné, ha fegyverrel is támogatná Magyarország Ukrajnát, állítja egy felmérés

Kéri BarnaKéri Barna

2023. július 15. 19:14

Fegyverrel is támogassa Ukrajnát Magyarország – ezt szeretné a Kárpátalján élő magyarok többsége az Ungvári Egyetem felmérése szerint. A kormány a háború kitörése óta következetesen elutasítja a fegyverszállításokat arra hivatkozva, hogy ez Magyarországra és a kárpátaljai magyarokra nézve is veszélyes lenne. A kabinet most is úgy reagált: továbbra sem szállít fegyvereket Ukrajnának.

Magyarország a NATO tagjainak óriási többségétől eltérően továbbra sem szállít fegyvereket Ukrajnának, sőt, hivatalosan nem is engedélyezi a közvetlenül Ukrajnába tartó fegyverszállítmányok áthaladását az ország területén.

Hadieszközöket is az amerikaiaktól meg a nyugatiaktól kap, ha az USA azt mondaná, hogy békét akar, állítsuk meg a háborút, legyen tűzszünet, kezdjük meg a tárgyalásokat, az holnap reggel bekövetkezne.

– mondta Orbán Viktor az állami rádióban pénteken, ahol arról is beszélt, szerinte a fegyverszállítással nemcsak Magyarország, de a kárpátaljai magyarok biztonságát is veszélyeztetnék.

A különböző eszkalációk azok elérhetik Kárpátalját, aztán meg Magyarországot is, tehát nekünk észnél kell lenni. És mivel Kárpátalján sok tízezer magyar él, ők pedig közvetlen életveszélyben vannak.

Csakhogy a kárpátaljai magyarok többsége azt szeretné, ha a magyar kormány fegyverekkel is segítené az oroszok elleni harcukat. Egyebek mellett ez derül ki az Ungvári Nemzeti Egyetem által készített kutatásból. A Híradónak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint nem is lenne mód teljesíteni a kárpátaljai magyarok elvárását.  

Nem is tudnánk, ha akarnánk se, mert nincs annyi fegyverünk, meg olyan fegyverünk, amit lehetne átadni, nagyon nehéz lenne összeszedni néhány dolgot. Az ottani fegyverellátásban különösebben nem bír nagy jelentőséggel, hogy Magyarország ebben a kérdésben hogyan foglal állást

– mondja Kis-Benedek József. A kormány kérdésünkre, miszerint figyelembe veszik-e a kárpátaljai magyarok akaratát újra csak megerősítette, hogy:

Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból. Aki fegyvereket szállít, az belekeveredik a háborúba.

A Köztársasági Elnöki Hivatal szombaton a Telex megkeresésére közölte, Novák Katalin elfogadta az ukrán kormány meghívását, és a magyar államfő részt vesz a Krími Platform augusztus 23-i találkozóján Kijevben. Ugyanakkor még mindig nem írta alá a kárpátaljai magyar származású ukrán nagykövetjelölt, Sándor Fegyir befogadó nyilatkozatát, így a háborúban harcoló magyar származású nagykövet tavasz óta nem tudja elfoglalni budapesti hivatalát.

#Híradó#Videó#Külföld#ukrajna#kárpátalja#felmérés#orosz-ukrán háború#fegyver

Címlapról ajánljuk