Híradó

Kunetz Zsombor: országos szinten korlátozhatják a betegek laborvizsgálatait

Major EszterMajor Eszter

2023. július 10. 19:01

Kunetz Zsombor szerint a laborok azért túlterheltek, mert tavasztól a háziorvosok finanszírozása attól is függ, hány vizsgálatra küldik el a pácienseket.

Az érdi szakrendelő vezetője beszélt először arról még márciusban, hogy a laboruk túlterhelt, annyi betegeket utalnak be a háziorvosok, hogy nem tudják tartani a lépést.

Az RTL Híradó úgy tudja pest megyei, azon belül is pilisvörösvári és például solymári háziorvosok kaptak a laborszolgáltatótól levelet, amelyben egyebek mellett arra hívják fel a háziorvosok figyelmét, hogy egy laborvizsgálatnál maximum 15 elemet vizsgálhatnak meg egyszerre. A soron kívüli vizsgálati kéréseket pedig indokolni kell.Ugyanakkor a levél szerint  "országos problémáról van szó. Az egészségügyi intézmények sorra vezetik be a laborvizsgálatok kérését korlátozó intézkedéseket".

Kunetz Zsombor szerint ennek az az oka, hogy jelenleg jóval több laborvizsgálatot kérnek például a háziorvosok, mint amennyit az állam kifizet a laboroknak. A háziorvosok finanszírozása ugyanis tavasszal megváltozott. Ahhoz, hogy megkapják a praxispénzt, bizonyos vizsgálatokra kell küldeniük a pácienseiket.

„El kell küldeniük olyanra is, amire eddig nem küldték vagy nem ilyen gyakorisággal. Ha ezt megteszik, akkor ugye a másik oldalon a labor, a laborszolgáltatás oldalán ott lesz egy plusz beérkező igény, amivel nem tudtak mit kezdeni” – mondta Kunetz az RTL Híradónak. 

Az általunk kérdezett háziorvosok nem kaptak ilyen levelet. Fodor Ferenc Budapesten praktizál. Ő azt mondja: a több beutaló sem garancia arra, hogy ugyanannyi pénzt kapjon egy rendelő, mint korábban.

A MOK háziorvosi csoportjának vezetője szerint a laborvizsgálatok korlátozása árt a betegeknek.  

Van olyan, ami most is időkorlátos már, például a hemoglobin, cukorbetegeknél négyet kérhetünk egy évben. Van olyan, akinél szakmailag indokolt, hogy két-három havonta laborvizsgálatot végezzünk, daganatos betegség után van.

– mondta Dr. Mangó Gabriella, aki Heves megyében praktizál. Náluk nem a labor, hanem például a röntgenvizsgálatok okozzák a problémát.

Körülbelül 3-4 napos várakozás van, még nem érzem a laborban a túlterhelést. A röntgeneknél már, a radiológiai osztályoknál, ott már előjegyzést vezettek be

 

#Híradó#Videó#egészségügy#labor#laborvizsgálat#kunetz zsombor#top hírek

Címlapról ajánljuk