Híradó

„István bácsit akarjuk!” – leváltott iskolaigazgatóikért harcolnak a csepeliek

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2023. július 10. 18:27

Már csaknem kétezren csatlakoztak ahhoz a petícióhoz, amivel csepeli szülők azt próbálják megakadályozni, hogy elküldjék két kerületi iskola vezetőjét. Hiába voltak ők és a diákok is megelégedve az igazgatókkal, a pályázatukat mégis elutasították – a volt kormánypárti polgármester szerint Németh Szilárd miatt. Szerettük volna megtudni az oktatásért is felelős Belügyminisztériumtól, hogy a tiltakozás hatására megváltoztatnák-e a döntésüket. De erre nem válaszoltak.

Számtalan szívecskés rajz és molinó díszíti a csepeli Kölcsey Ferenc Általános Iskola kapuját.

István bácsi neve mindegyiken szerepel. Ő, azaz Málek István most itt az igazgató, de már nem sokáig, augusztusban jár le a megbízása. A pályázatát pedig elutasították.

Ha számít a mi véleményünk, István bácsit akarjuk

István bácsi, maradj!


Ilyen és ehhez hasonló feliratokkal próbálják a diákok és szüleik felhívni a figyelmet arra, hogy nem értenek egyet a döntéssel.

Csepel – korábban kormánypárti – polgármestere, Borbély Lénárd alig egy hete arról írt a közösségi oldalán, hogy „politikai ítélet” született az ügyben. Szerinte Németh Szilárd kormánybiztos döntése miatt kell távoznia az iskolavezetőnek, ahogy a hasonló helyzetbe került Katona József Általános Iskola igazgatójának is. A kormánybiztos szerint azonban ez hazugság.

A Kölcsey Ferenc Általános Iskola szülői munkaközössége azt közölte az RTL Híradóval, hogy az elutasított intézményvezetői pályázat felülvizsgálatát kérik a dél-pesti tankerületi központtól. Aláírásokat is gyűjtenek, amiket az oktatásért is felelős Belügyminisztériumnak küldenek el. A két igazgatót támogató petíciót néhány nap alatt csaknem 2000-en írták alá.

Katona = Edit néni.


Ezt már a másik érintett iskola kapujára ragasztott rajzon lehet olvasni. Ide kiragasztották a szülők és a pedagógusok néhány levelét is, amelyeket a tankerületnek küldtek.

Az iskola tantestülete egy teljes oldalon keresztül méltatja az intézmény vezetőjét. Egyebek mellett arról írnak, hogy az igazgató pozitív visszajelzéseivel mindig bátorította és támogatta őket.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint az úgynevezett státusztörvény elfogadásával sok pedagógus felmondása várható, így érthetetlennek tartják, hogy a kormány miért nem becsüli meg azokat, akik maradnának.

„Politikai alapon döntenek és hoznak létre olyan helyzetet, ami által netán még több pedagógus fog távozni a pályáról. Látható, hogy a kormány nem foglalkozik azzal, hogy hányan mennek el a pályáról, hogyan fog megkezdődni egyáltalán a tanév” – nyilatkozta az RTL-nek Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője.

Az oktatásért is felelős Belügyminisztérium – ahogy korábban – most is azt közölte a híradóval az üggyel kapcsolatban, hogy az igazgatók teljesítményét elismerik, azonban mint hozzáteszik: „indokoltnak tartjuk, hogy mások is lehetőséget kapjanak a bizonyításra.”

Arra nem válaszoltak, hogy befolyásolhatja-e a döntésüket az érintett szülők és pedagógusok tiltakozása.

 

 

#Híradó#Videó#Belföld#csepel#oktatás#általános iskola#iskolaigazgató#németh szilárd

Címlapról ajánljuk