Híradó

„Megalázottan és mérgesen” – a mozgáskorlátozott Viktor hazafelé már nem vihette fel a Ryanair gépére kerekesszéke akkumulátorát

Moskovics JuditMoskovics Judit

2023. július 8. 19:08

Marad Milánóban, vagy kerekesszéke akkumulátora nélkül utazik haza Budapestre – ez a két választási lehetősége maradt a reptéren annak a mozgássérült férfinak, aki egy koncertre utazott a múlt héten az olasz városba. Kártérítést és sérelemdíjat kér a Ryanairtől, mert nem érti, hogy ha odafelé szabályszerű volt az akkumulátor szállítása, akkor hogyan foglalhatták le a visszaút előtt. A légitársaság egyelőre nem reagált a panaszra.

Singer Viktor sokszor repült már az elektromos kerekesszékével, volt már Izlandon, Dubajban, Spanyolországban, Berlinben. 

Soha nem kérdeztek semmit. Volt már, hogy megnézték, de csak annyit néztek, hogy le tudom-e venni, mert ugye azt fel kell vinni a fedélzetre

– mondta a férfi a Híradónak.

Most is azzal kezdte, hogy a szabályzatnak megfelelően előre jelezte: szeretne reptéri segítséget, és azt is, hogy a kerekesszéke akkumulátorral működik. Budapesten minden simán ment.

„A motor meg a kerekesszék lekerült a csomagtérbe, az akkumulátor pedig felkerült a fedélzetre, a fej feletti tárolóba. Mint bármikor korábban, ez így volt most is” – magyarázta.

Koncertre mentek a sógornőjével és az unokahúgával. A meglepetés másnap érte őket a milánói reptéren. A Ryanair pultjánál ülő ügyintéző közölte, hogy a szék akkumulátorát nem viheti fel a gépre.

Hogyha utazni akarok, akkor itt kell hogy hagyjam az akkumulátort. Szó szerint ez volt a választási lehetőségem.

Hihetetlennek találta a helyzetet. Singer Viktor még a konzult is felhívta, de az ügyintéző nem volt hajlandó beszélni bele, mondta. Hívta a reptéri rendőrséget is. Ők lefotózták Singer Viktorék iratait, majd közölték, hogy nem hatáskörük a probléma megoldása. Végül megalázottan és mérgesen szálltak fel a Budapestre induló járatra – mesélte Viktor. 

A Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szövetségének jogásza segített megírni panaszlevelét. A férfi anyagi és erkölcsi kártérítést igényel, a repülőtéren maradt akkumulátorát pótolnia kell, újra meg kell vásárolnia. 

Az új akkumulátor szereléssel együtt 160 ezer forint volt, ráadásul a fogyatékossággal élő embereket is megilleti a közlekedéshez való egyenlő hozzáférés joga – állítja a jogász. 

A repülőtársaság egyelőre sem a Híradó kérdéseire, sem Singer Viktor panaszlevelére nem válaszolt. 

#Híradó#Videó#Belföld#mozgássérült#kerekesszék#ryanair#milánó#budapest#akkumulátor#top hírek

Címlapról ajánljuk