Híradó

„Mégis, hogy vigyáznak ott a gyerekekre?” – senki nem vehette észre, hogy megszökött egy 16 éves fiú a pszichiátriáról

Heer OrsolyaHeer Orsolya

2023. július 5. 18:17

A mosdó ablakából mászott ki egy 16 éves fiatal fiú, így távozott a miskolci gyermekpszichiátriáról múlt pénteken. Az épületet egy hónapja adták át, de a Híradó információi szerint például le kellett szerelni az összes beltéri ajtót, mert azokat el tudták volna torlaszolni a betegek. Egy kórházi dolgozó szerint ráadásul kevés az orvos és az ápoló, így nem jut elég figyelem a páciensekre. A kórház főigazgatója szerint viszont garantált a betegellátás és apróbb javításokon kívül a kivitelezés is megfelelő volt.

Rácsos ablakok, emelt biztonságú kórterem, modern berendezés és eszközök – a miskolci pszichiátriai centrumot egy hónapja adták át. Az új épületben felnőtteket és gyerekeket is ellátnak.

„Kifejezetten erre a célra alakították ki az építészeti szabványokat, a beépített anyagokat, nyílászárókat és minden más egyebet” – fogalmazott Révész János, a B.A.Z. Vármegyei Központi Kórház főigazgatója. 

A speciális kialakítással a miskolci kórház főigazgatója és az új centrum vezetője is elégedett volt. Ennek ellenére a megnyitó óta több kivitelezési problémára is fény derült. 

Úgy tudjuk, a beltéri ajtókat például le kellett szerelni, mert befelé nyíltak. Így a betegek el tudták volna torlaszolni azokat. 

A Híradót egy kórházi dolgozó kereste meg. Nyilatkozni nem akart, mert félti az állását, de üzeneteiből idézhettünk. „Alig van munkaerő. A beosztást igen nehezen tudják megoldani. Se ápoló, se orvos nincs elég” – írta. 

Szerinte ezek miatt fordulhatott elő, hogy múlt pénteken megszökött egy itt kezelt fiatal az intézményből. A fiú egy mosdóban törte át a válaszfalat, majd kimászott az ablakon. A kórházi dolgozó szerint „senki nem hallotta meg, senki nem vette észre”.

Mégis, hogy vigyáznak ott a pszichiátriai beteg gyerekekre? 

– tette fel a kérdést.

A Híradó információi szerint a fiút néhány óra múlva, a kórháztól 7 kilométerre, Szirmán találták meg. A szökéshez egy biciklit is ellopott.

„Nem egy gyakori reakció, hogy a gyermek vagy a serdülő elszökik az osztályról, nem szokott ilyen előfordulni” – fogalmazott Sófi Gyula. A Híradónak nyilatkozó igazságügyi gyermekpszichiáter szakértő szerint a szökés is jelzi, hogy rossz állapotban lehetett a fiú.

„Ez a szökés önmagában kellő bizonyíték arra, hogy olyan mentális állapotban van, vagy olyan pszichés veszélyeztető tünetei lehetnek, amely miatt osztályos megfigyelése, kivizsgálása és a terápia beállítása elengedhetetlen” – mondta. 

A pszichiátriai centrum vezetőjét, Pesti Zsuzsát telefonon kerestük, de azt mondta, csak a miskolci kórház főigazgatója nyilatkozhat az ügyben. Révész János írásban azt közölte: nem szökött meg senki, az Ifjúsági Pszichiátriai osztályról egy 16 év feletti ápolt „ugyan távozott, de az intézménybe önkéntesen vissza is tért nem sokkal később”. 

A kivitelezési munkák szerinte megfelelő minőségben készültek el, de azt elismerte, hogy az „apró problémák (pl: ajtókitámasztók és zárcserék)” javítására folyamatosan figyelnek. Azt is írta,

a betegellátás folyamatossága és biztonságossága garantált. 

#Híradó#Videó#Belföld#egészségügy#miskolc#pszichiátria#szökés#top hírek

Címlapról ajánljuk