Híradó

Megvan, mi volt a rendszáma az autónak, ami szombat hajnalban az Árpád hídon elgázolt egy kerékpárost

Molnár FruzsinaMolnár FruzsinaLitauszky BalázsLitauszky Balázs

2023. július 4. 19:19

Az Árpád hídi balesetben az egyik kocsi elsodort egy kerékpárost, aki életét vesztette. A Magyar Kerékpáros Klub az eset miatt egy hét múlva tüntetést szervez, azt akarják elérni, hogy szigorítsák a gyorshajtások büntetését. A Belügyminisztérium szerint jelentősen csökkent a közlekedési balesetben meghaltak száma 2010 óta.

Szombat éjjel ütközött össze két autó az Árpád hídon, nagy sebességgel. Az egyik jármű átszakította a szalagkorlátot, és elgázolt egy ott bicikliző férfit, aki később belehalt a sérüléseibe. Hogy a két autó versenyzett-e egymással, a rendőrség még nem árulta el. Mindenesetre az árulkodó, hogy az egyik kocsi rendszáma ez volt: RACE, vagyis verseny. A 24.hu kiderítette azt is, hogy a rommá tört Mercedes gyárilag 612 lóerős volt, és 3,4 másodperc alatt gyorsult 100-ra. Karácsony Gergely főpolgármester szerint nem véletlenről, hanem rendszerszintű problémáról van szó.

Ha lennének sebességmérő kamerák és drákói szigorúságú büntetés, ezek a kretének egyből visszavennének az arcukból és a sebességből is

– írta közösségi oldalára Karácsony Gergely főpolgármester, aki szerint ez állami feladat lenne, de a Fővárosi Önkormányzat 48 kamera telepítésének előkészítését kezdte meg. Karácsony partnerségre számít a hatóságoktól:

A fővárosi rendészet fogja üzemeltetni ezeket a kamerákat, és reméljük, hogy a hatóságok partnerek lesznek abban, hogy ezeket a kameraképeket be tudjuk tölteni a központi rendszerbe és automatikusan a bírságolás elinduljon.

Több olyan halálos baleset is történt az elmúlt években a fővárosban, amelynek egyik oka a kirívó gyorshajtás volt. 2017-ben az azóta meghalt M. Richárd a Dózsa György úton ütközött egy szürke autóval. Ketten haltak meg. Ugyanebben az évben a Szentendrei úton egy álló autóba ütközött bele 160-nal egy másik jármű. Az álló autó két utasa belehalt az ütközésbe.

Az autómentes Lánchídért vonultak fel a biciklisek áprilisban, július 10-ére a Váci úti új kerékpársávok miatt terveztek örömtekerést. A hétvégi haláleset miatt ezt lemondták, tüntetést tartanak helyette.

Az Árpád hídra fogunk vonulni, ahol a baleset helyszínén egy megemlékezést fogunk tartani, ezt követően a rendőr-főkapitányság székházához, a Teve utcához fogunk eltekerni, ahol átadjuk a követeléseinket

– mondta Kádár Melinda, a Magyar Kerékpárosklub kommunikációs munkatársa.

A kerékpárosklub a gyorshajtás szigorúbb büntetését szeretné elérni, illetve azt, hogy építsék át a balesetveszélyes csomópontokat. Kerestük a kormányt, hogy terveznek-e valamilyen változtatást a közlekedési szabályokon a gyorshajtások visszaszorítására, erre a kérdésre nem válaszoltak. 

Ugyanakkor leírták: A rendőrség balesetmegelőzési tevékenységének fő üzenete a sebesség túllépésének kockázatára történő figyelemfelhívás. Hozzátették, hogy ennek köszönhetően az elmúlt években jelentősen csökkent a közúti balesetben elhunytak száma.  2010. év első hat hónapjában 330 ember vesztette életét, 2023-ban ugyanekkor 211 fő hunyt el közúti közlekedési balesetben.

#Híradó#Videó#top hírek#baleset#biciklis#meghalt#árpád híd#magyar kerékpáros klub

Címlapról ajánljuk