Híradó

Még mindig áll a diósgyőri vár felújítása, a kétmilliárd forintos plusz költségre Miskolc a kormánytól várna támogatást

Merecicki-Kiss JuditMerecicki-Kiss Judit

2023. július 1. 18:40

Még mindig áll a diósgyőri vár felújítása. Februárban függesztették fel az építkezést, miután kiderült, kétmilliárd forinttal többe kerülhet a rekonstrukció, mint eredetileg tervezték. A város ellenzéki vezetése a kormánytól várna támogatást, a helyi Fidesz-frakció szerint viszont a városvezetés hibája miatt nincs pénze Miskolcnak a pluszmunkákra.

Február végén derült ki, hogy a diósgyőri vár eredeti bástyái és a falak nem bírnák el a ráépítést, ami az elfogadott tervekben szerepel. A folytatás finanszírozásáról azóta is tárgyal a város és a kormány. Most készült el a legújabb szakértői vélemény.

Szarka Dénes, fejlesztési tanácsnok, frakcióvezető-helyettes, Velünk a Város

Ha végre sikerül a kormánnyal megállapodni és a már 6 igazságügyi szakértői véleménnyel alátámasztott többletforrást biztosítják Miskolc számára, akkor gyakorlatilag szinte rögtön lehet folytatni 

– tudtuk meg Szarka Dénestől a Velünk a Város fejlesztési tanácsnokától.

Az önkormányzat és a kormány által megrendelt szakértői vélemények egybehangzóan azt írják, statikai megerősítésre van szükség a folytatáshoz. 

Ehhez kétmilliárd forintra lenne szükség, de ez nem szerepel Miskolc költségvetésében. A városvezetés a kormánytól várja a pénzt.

Szopkó Tibor alpolgármester azt mondta:

Az önkormányzat kasszájából a költségvetés fele hiányzik körülbelül. Nem csak Miskolcon, hanem máshol is az országban. Az önkormányzat saját pénzéből ezt nem fogja tudni megvalósítani.

A Fidesz-KDNP miskolci frakciója szerint viszont az önkormányzat korábbi hibája miatt nincs pénz a pluszmunkára.

Az eredeti terv szerint a várat 17 milliárd forint állami támogatásból és 1,5 milliárdos önkormányzati önerővel építik újjá. Az, hogy statikai gondok vannak, 2021 végén derült ki. Tavaly novemberben a Híradó is beszámolt róla, hogy Miskolc ellenzéki polgármestere a kormányhoz fordult emiatt támogatásért. Ez azóta sem érkezett meg. A kivitelező február végén azért vonult le, mert már csak olyan munka maradt hátra, ami csak a bástyák és falak megerősítése után végezhető el. Az építési és közlekedési minisztérium kérdésünkre azt válaszolta, hogy a kormány még nem tárgyalt az ügyről.

 

#Híradó#Videó#Belföld#felújítás#rtl#plusz pénz#diósgyőri vár#top hírek

Címlapról ajánljuk