Híradó

Rákkeltő lehet a szénhidrát csökkentését célzó ételek egyik fontos alkotóeleme, az aszpartám

rtl.hurtl.hu

2023. június 30. 18:18

A „valószínűleg rákkeltő” kategóriába sorolhatja az egyik legnépszerűbb édesítőszert, az aszpartámot egy most folyó kutatás alapján az Egészségügyi Világszervezet. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség jelentése a következő hónap közepén lesz nyilvános. A Nébih élelmiszerbiztonsági igazgatója szerint, ha valóban ez lesz a döntés, akkor az EU illetékes hatósága is vizsgálódik majd. Azt mondta, végső soron lejjebb vihetik az aszpartámból engedélyezett napi mennyiség határértékét. 

Bármelyik boltban találkozhatunk olyan termékekkel, amelyekben aszpartám van, sok mindenben, ami cukormentes. Üdítők, alkoholok, édességek, lekvárok, vagy akár konzervek. Pleva György, a Nébih élelmiszerbiztonsági igazgatója azt mondta az RTL Híradónak, hogy 

minden olyan élelmiszerben engedélyezett az aszpartám, amiben a szénhidrát csökkentését tűzték ki célul.

Az aszpartám egy mesterséges édesítőszer, egy fehér kristályos por, ami két aminosavból áll. Kétszázszor édesebb, mint a cukor, olcsón lehet előállítani, és nincs igazán utóíze. Így aztán nagyon elterjedt. Európában 1994 óta lehet használni. Azóta időközönként felmerül, hogy rákot okozhat. Az Európai Unió élelmezésbiztonsági hatósága gutoljára 2013-ban jelentette ki, hogy biztonságos a jelenleg engedélyezett koncentrációban. Üdítőitalokban például 600 milligrammot szabad belőle használni literenként.

Az aszpartámot most épp a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség vizsgálja, a Reuters pedig arról ír: ez a vizsgálat összefüggést talált az aszpartám és a rák között. Azt írják, ez alapján az Egészségügyi Világszervezet nem a rákkeltő, hanem az annál enyhébb „valószínűleg rákkeltő” kategóriába sorolhatja majd. A Nébih élelmiszerbiztonsági igazgatója azt mondta ők is figyelemmel kísérik a kutatást, de ezt az eredményt most ő is csak a sajtóból tudja.

Pleva György hozzátette, hogy az ügynökség mellett vizsgálja az aszpartámot a WHO adalékanyagokkal foglalkozó bizottsága is. Együtt hozzák majd az eredményeket nyilvánosságra. Ezután az Unió élelmezésbiztonsági bizottsága kezd újabb vizsgálatba.

Most pillanatnyilag július 14-én bármit jelentenek be, az nálunk Magyarországon és az Európai Unióban egy új vizsgálati etapot fog jelenteni

– mondta az élelmiszerbiztonsági vezető.

Csak ezután hoznak döntést az aszpartám használatáról. Az igazgató szerint, nem valószínű, hogy teljesen kivonják a forgalomból.

Ha itt teret engednek, vagy elfogadják, elismerik ennek a kutatásnak a valószerűségét, akkor valószínűleg a használati mennyiséget fogják korlátozni

– mondta.

A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség vizsgálatának eredménye pont két hét múlva lesz nyilvános.

#Híradó#Videó#Belföld#aszpartám#betiltás#rák#nébih#who#top hírek

Címlapról ajánljuk