Híradó

Megtalálták a Tiszában eltűnt kislány holttestét – Jázmint kilométereken át vitte a víz

Hajdú OrsolyaHajdú Orsolya

2023. június 26. 18:28

Megtalálták a Tiszában pénteken elmerült kislány holttestét. A vízirendőrök több tíz kilométerrel arrébb, Tuzsérnál tudták kiemelni az áldozatot. A 12 éves Jázmin 9 éves húgával játszott a Tiszában Benknél, amikor elsodorta őket a folyó. A kisebbik gyereket csónakkal sikerült kimenteni, nővére azonban eltűnt. A rendőrség büntetőeljárást indított.

A 12 éves Jázmin hétfőn már nem volt elérhető az eltűntek listáján. A vízirendőrök vasárnap este megtalálták, de már nem élt. 

Péntek délután sodorta el őt és húgát a Tisza, amikor nagybátyjukkal fürdeni mentek Benknél. A kisebbik gyereket ki tudták menteni, nővére azonban elmerült.


Kilométereken át vitte a víz. Több nap sikertelen keresés után végül Győröcskénél jelzett a szonár, amellyel a folyómedret figyelték a keresőcsapatok. A kislány holttestét Tuzsérnál tudták kiemelni a vízből.

„Lépsz hármat, és már hat méter mély a víz”

A Tisza árad, a vízállást az elmúlt napok esőzései is megemelték. A területen dolgozó búvárcsapat vezetője szerint az emberek sokszor nem mérik fel kellőképpen a folyó erejét. A benki tiszapart, ahol a gyerekek vízbe mentek, nem fürdésre kijelölt hely.

„Egy nagyon hirtelen szakadó part, egy 12 és egy 22 méteres örvény dolgozik benne össze. Lépsz hármat, és már hat méter mély a víz. Nem tudtak úszni a gyerekek, de fenntartották magukat a víz tetején” – részletezre a Híradónak a Felső-Tiszavidéki Búvár- és Mentőegyesület vezetője, Szabó Csaba.

Az áldozat 9 éves húgát csónakkal mentette ki Tiszamogyorósnál a helyi kemping üzemeltetője.

A kislányok háton lebegve, egymás kezét fogva sodródtak együtt egy darabig és nyugtatták egymást, hogy túlélik, de mire a csónakos odaért hozzájuk, az örvények miatt a gyerekek elszakadtak egymástól.

Fekete zászlóval és mécsesekkel emlékeztek meg Jázminról iskolájában, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Eperjeskén. Szülőfalujában a helyiek tisztelettudó, szorgalmas kislánynak ismerték. Azt mondják, kishúgával nagyon össze volt nőve.

„Jártak együtt a boltba, iskolába, jó testvérek voltak” – mondta egyikük. A gyerekeket apukáját megtörten látták.

Gyűjtés indult a család megsegítéséért

A Híradó stábja járt a családnál is, de nem akartak nyilatkozni. A faluban élők adományokat gyűjtenek a gyászoló családnak. A temetés költségeibe szeretnének beszállni, mert elmondásuk alapján az áldozat hozzátartozói nehéz körülmények között élnek.

Az önkormányzat is segít. „Minden olyan segítséget igyekszünk megadni, hogy méltó módon el tudjanak búcsúzni a gyermektől” – fogalmazott Pásztor Gábor polgármester.

A kislány halála miatt a rendőrség büntetőeljárást indított.

#Híradó#Videó#Baleset-bűnügy#baleset#megfulladt#tisza#eltűnt#kislány#megtalálták#haláleset#top hírek

Címlapról ajánljuk