Híradó

Szeméttel, vegyi anyagokkal és ürülékkel teli, elhagyatott gyárépület áll a kertváros szívében

Boros KrisztinaBoros Krisztina

2023. június 17. 18:10

A helyiek szerint ketyegő bomba Zugló szívében az az elhagyott gyárépület, amit évtizedekkel ezelőtt bezártak. Tele van vegyianyaggal, áll a szemét mindenhol. Hajléktalanok költöztek be, akik elégetnek mindent, amit látnak, nem számít, hogy veszélyes-e vagy sem. Ők maguk azt mondják: néha a rendőrök is kimennek, de nem küldik el őket. A szomszédok szerint a polgármesternek kellene tennie gyorsan valamit, de az önkormányzat azt állítja: nincs mozgásterük. Minden jogkörüket elvette a kormány. A Pest megyei kormányhivatal a Híradó megkeresésére vizsgálatot indít.

Budapesten, a 14. kerületben van olyan kertesházi övezet, ahol akár egymillió forintot is elkérnek egyetlen négyeztméterért. Az ember azt hihetné, hogy itt aztán minden rendben van, pedig közel sincs így. A társasházak közvetlen szomszédságában ugyanis egy elhagyott gyárépület áll. Egykor gyógyszereket és fotóvegyszereket gyártottak ott.

Az épület ma teljesen őrizetlenül áll, bárki bemehet. Amikor az RTL Híradó stábja szombaton ott forgatott, látni lehetett, hogy mindenhol szemét van. Ezek egy része egykor a gyár berendezése lehetett.

Hangok a sötétből

A Híradó stábja végül találkozott azokkal, akik jelenleg is a gyárépületben élnek. Egyikük éppen babgulyást főzött, mert valahogyan szerzett áramot a rezsóhoz. Ez ugyanis a gyárban elvileg nincs, ahogyan víz és fűtés sem.

Magyar István azt mondta az RTL Híradónak, hogy az önkormányzat adott rá engedélyt, hogy beköltözzön a gyár területére.

Egy hónapja lakok itt

– mondta erről.

Az önkormányzat azonban az állítja: ők nem adtak engedélyt, hogy beköltözzenek. Mindenesetre a férfi szerint körülbelül 20-an élnek a gyár területén. Balogh Józsefnéék is.

Feri bácsi megmutatta nekünk ezt a gyárat, úgy költöztünk be, mert kint aludtam a férjemmel meg a beteges gyerekemmel

– mondta Balogh Józsefné, aki állítása szerint már másfél éve él a gyárban. Feri bácsi, aki azt állítja, hogy egykor ő volt a biztonsági őr a gyárban, pénteken jött haza a kórházból. Egyikük sem dolgozik.

Kaját így a kukából élek, abból adok, semmilyen jövedelem nincsen, az ember beteges, a gyerek beteges

– mondta Balogh Józsefné.

A szomszédok tehetetlenek

A szomszéd ház lakóinak egyik fő problémája, hogy a gyárban élők egy része hozzájuk jár át kukázni.

Éppen kinéztem és az ürge ott volt a kerítés tetején. És kérdeztem, hogy mit akar, hát csak ő valami ruhaneműt vagy valamit

– mondta a Híradónak Franciska Tomena.

Már többször kihívták a rendőröket, akik többször kint is voltak. De nem küldtek el senkit a gyártelepről. A szomszéd ház lakói szerint a hajléktalanok elégetnek mindent, amit találnak a gyárban. És a szükségleteiket is ott végzik el.

Akik hátul laknak, azok azt mondták, hogy nem lehet kinyitni az ablakot, mert jön be ez a fojtogató égetés, ennek ugye a végterméke. Szóval szerintem is elfogadhatatlan, ami itt zajlik

– mondta Ócsai Máté.

Az önkormányzat tehetetlen

Az egykori laborokban még mindig ott vannak a vegyianyagokkal teli üvegek, bár már jónéhány beszáradt az évek alatt. A helyiek attól félnek: egyszer begyulladnak.

Nyilván ezt mentesíteni kéne, ki tudja hány ezer köbméter földet kéne elszállítani, ami vegyszerekkel át van itatva, itt hagytak, nemcsak a pici üvegeket, hanem a nagy tartályokat is láttuk az udvaron, és valakinek ehhez nem fűlik a foga, de az, hogy bezárják, hogy őrizzék, hogy lebontsák, ezt meg kéne oldani, mert ez egy ketyegő bomba itt Zugló kellős közepén

– mondta Várnai László, a Civil Zugló Egyesülettől.

A helyiek a polgármestertől várnák a megoldást, többször jelezték is a problémákat, de azt mondják: nem tett semmit.

A zuglói önkormányzat a Híradónak azt írta, hogy ők, azon kívül, hogy gyakrabban küldenek erre rendészeket és időnként jelentik az állapotokat az illetékes hatóságoknak, nem nagyon tudnak tenni semmit.

Mert a kormány évekkel ezelőtt elvette a hatósági jogköröket az önkormányzatoktól és átadta azokat a kormányhivataloknak. A Pest megyei kormányhivatal azt írta, a Híradó megkeresése nyomán vizsgálatot indítanak. 

#Híradó#Videó#top hírek#Belföld#zugló#gyár#veszélyes anyag#rtl#ma

Címlapról ajánljuk