Híradó

A budaörsi fideszes képviselőnek belefér, hogy milliárdokat von el a kormány Budaörstől

Magyar ÉvaMagyar Éva

2023. május 27. 17:58

A főváros után újabb önkormányzat jelentette be, hogy törvénytelennek tartja az úgynevezett szolidaritási hozzájárulást: Budaörs is bírósághoz fordul az Orbán-kabinet ellen. A polgármester szerint a kormány az önkormányzat saját bevételeit sarcolja, és ez ellentétes az Alaptörvénnyel. A helyi Fidesz szerint Budaörs gazdag, vagyis elvárható tőle a szolidaritás, képviselőjük nem is tudna „jó szívvel” az elvonás ellen ágálni. 

A Farkasréti Pagony Óvodát Budaörsön az önkormányzat kezdte el korszerűsíteni, de már nem biztos, hogy be tudják fejezni. A beruházás áldozatául eshet annak, hogy az önkormányzatot szolidaritási hozzájárulás fizetésére kötelezi a kormány. Ilyen hozzájárulást a gazdagabb településeknek kell fizetniük 2017 óta, hogy a bevételből a szegényebbeket támogathassa az állam. Budaörstől az idén négymilliárd forintot vonnak el. Ennek egy részét törvénytelenül – mondja a polgármester.

Arról van szó, hogy az állami feladatok ellátásához az állam ad egy bizonyos összeget, és ugyanakkor bevezették ezt a bizonyos szolidaritási hozzájárulást, ami egy feles törvény. És többet von el az állam, mint amennyit a feladatok ellátására ad

– mondta az RTL Híradónak Wittinghoff Tamás, aki szerint így az önkormányzat saját bevételeiből von el a kormány, amit az Alaptörvény és nemzetközi egyezmény is tilt. Budaörs ezért közigazgatási bírósághoz fordul és pert indít az Orbán-kabinet ellen.

„Nem vagyunk nagyhercegség”

A budaörsi Fidesz csoport vezetője, Czuczor Gergely, aki egyben a budaörsiek által megválasztott önkormányzati képviselő is. Szerinte a kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően jól megy a városnak. Az iparűzési adóból már tízmilliárd forint felett van a bevétele, vagyis Budaörstől elvárható a szolidaritás.

Azt gondolom, hogy belefér az a fajta elvonás, amit nyilván lehet kalapálni lefelé, mert önkormányzati képviselőként én is annak örülnék, ha több maradna a városnál, de nem tudok, hogy mondjam, jó szívvel ellene, ez ellen ágálni, mert azért nem egy önálló városállam vagyunk

– mondta Czuczor Gergely. A kormány egyébként nem tervezi, hogy „lefelé kalapálja” az összeget.

Tovább növelik az elvonást

Budapesttől 58 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást vár a kormány, de a főpolgármester néhány hete bejelentette, hogy ennek egy részét – szintén törvénytelenségre hivatkozva – nem fizetik be az államkasszába. Ezt Gulyás Gergely miniszter nem tartotta jó ötletnek.

Azóta az is kiderült, hogy jövőre a kormány harminc százalékkal emelné a szolidaritási hozzájárulást. Legalábbis ezt tartalmazza a jövő évi költségvetési javaslat, amit már a Költségvetési Tanács is véleményezett. Budapest esetében ez azt jelentené, hogy 58 milliárd forint helyett már 75 milliárd forintot kellene befizetni az államkasszába.

#Híradó#Videó#Belföld#politika#budaörs#szolidaritási adó#per#fidesz#elvonás

Címlapról ajánljuk