Híradó

A dolgozók nagy részét elküldhetik a Zalakerámia tófeji gyárából, a kormány szerint a szankciók miatt

rtl.hurtl.hu

2023. május 23. 19:22

Csoportos létszámleépítés lesz a Zalakerámia tófeji gyárában, a részleteket várhatóan szerdán jelentik be az osztrák tulajdonosok a dolgozóknak. A falubeliek úgy tudják, az ott dolgozó 207 ember 80-90 százalékát elküldik, ami szerintük a gyár bezárását jelentheti. Az MSZP szerint a kormány által megemelt bányajáradék miatt kerülhetett bajba a cég. Lázár János miniszter korábban a külföldi tulajdonosok kiszorítását tartotta kívánatosnak az építkezési alapanyagokat gyártó cégekből. A kormány most azt közölte Híradónkkal, segítenek elhelyezkedni az elbocsátott dolgozóknak.

Még dolgoztak kedden a Zalakerámia Zrt. tófeji gyárában, bár tudható, hogy csoportos létszámleépítés várható.

„A cég vezetése bejelentette, hogy létszámcsökkentés és termelési átszervezés lesz a vállalatnál. De nem tudunk egyelőre semmit hivatalosan” – mondta a Híradónak Vizsi Lajos szakszervezeti titkár.

A gyárban 207-en dolgoznak, húsz százalékuk falubeli. A nagyjából 650 lelkes településen szinte minden család fél, hogy elveszítik a megélhetésüket.

Elfog a sírás, dolgozik ott két vőm, egy fiam, egy unokám, egy lányom. A nyugdíjtól még messzi vannak, de van, aki 55 éves, hogy ő hová fog tudni menni dolgozni, azt nem tudom

– panaszolja Béres Istvánné.

A polgármester azt mondja, múlt hét óta tud a problémáról, keresik a megoldást.

„Természetesen a tőlünk telhetőt meg fogjuk tenni, állásbörzét fogunk intézni, illetve minden olyan dolgot, amivel ezzel kapcsolatban tudunk segíteni” – ígéri Horváth Zoltán.

Úgy tudjuk, a cég szerda reggel jelenti be hivatalosan a leépítést a dolgozóknak. A Zalakerámia osztrák tulajdonosai a Híradónak is holnapra ígértek tájékoztatást az elbocsátásokról.

A faluban azt beszélik, hogy több mint 170 embert bocsátanak el, és csak annyian maradnak, hogy a raktáron lévő készleteket még ki tudják árusítani. Szerintük ez az jelenti, hogy megszűnhet a gyár. Tavaly az energiaárak emelkedése miatt már volt egy három hónapos leállás. Az MSZP helyi elnöke szerint a cég a kormány által megemelt bányajáradék miatt kerülhetett bajba.

„A Zalakerámiánál is az a baj, hogy őket ugyanúgy érinti az a jogszabály, amely a külföldi tualjdonban lévő, hasonló tevékenységet végző vállalkozókra igaz, a 90 százalékos, pótlólagos büntetőadó, vagy bányajáradék-többlet, teljesen mindegy, minek hívjuk. Az biztos, hogy olyan jelentős terheket ró a gazdasági társaságokra, akiket érint, amiket nem nagyon tudnak kigazdálkodni" – magyarázta Fodor Csaba, az MSZP Zala megyei elnöke. 

Lázár János építésügyi miniszter korábban az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének podcastjában azt mondta, 

ki kell szorítani a külföldi tulajdonosokat az építőipari alapanyagokat gyártó cégekből, hogy azok magyar kézbe kerüljenek.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium Híradónkkal most azt közölte: 

Az elhúzódó háború, és az elhibázott brüsszeli szankciók újabb cég működését lehetetlenítették el.

Hozzátették: a kormány „kiemelt figyelmet fordít a Zalakerámia Zrt.-nél zajló folyamatokra.” 

A minisztérium szerint a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat intézkedési tervet dolgoz ki a csoportos létszámleépítés végrehajtására. Szerintük sok üres állás van Zala megyében, és a kormány „minden eszközével segíti az érintett dolgozók újbóli elhelyezkedését.”

#Híradó#Videó#zalakerámia#Belföld#leépítés#létszámleépítés#tófeji gyár#top hírek

Címlapról ajánljuk