Híradó

A tankerület szerint a helyzet tarthatatlan, segíteni viszont nem tudnak – a gyerekekre potyog a vakolat, penészesek a falak, fólia fedi a tornatermet

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2023. május 22. 18:58

Féltik a szülők a gyerekeket a Gyömrői Fekete István Általános iskolában, ezért a Monori Tankerületi Központ elé vonultak reggel tiltakozni. Az iskolában sok helyen potyog a vakolat és beázik a tető, a több mint 100 éves épületet legalább 20 éve nem újították fel. A tankerület vezetője elismerte a szülőknek, hogy a helyzet tarthatatlan. Segíteni viszont nem tud. Korábban új iskolát terveztek a régi helyére, de azt pénzhiány miatt lefújta a kormány tavaly ősszel. A Klebersberg Központ érdemben nem válaszolt a kérdéseinkre.

Nagy darab vakolat omlott le a Gyömrői Fekete István Általános Iskola homlokzatáról. Fekete kukákra kötött sárga szalagokkal kerítették el alatta a járdát, hogy ha tovább omlik, ne essen a gyerekekre.

A szülőktől kapott felvételen pedig az látszik, hogy a termekben is sok helyen repedezett a vakolat, van, ahol a fal is penészes. A tornaterem is beázik. Hónapokkal ezelőtt fújta le a szél a tetejét, azóta csak egy fólia védi.  

„Elfogyott a türelmünk”, „a gyerekeink nem lehetnek rossz politikai döntések áldozata” – ezekkel az üzenetekkel vonultak ma szülők az iskolát fenntartó Monori Tankerületi Központ elé.

Az egyik szülő a Híradónak azt mondta: a tanévnyitón, amikor a gyerekek kint álltak a külső részen, a tető közelében, az erkélynél leszakadt a mennyezet. 

Két gyereket majdnem agyonütött.

 

Egy másik tiltakozó szülő azt mondta, 600 gyerek jár az intézménybe, amely maximum 400 fő tud befogadni.

Petíciót is vittek a tankerület vezetőjének, ebben leírták a problémáikat és a követeléseiket. Siegl Alfrédné, a szülői munkaközösség elnöke azt szeretné, hogy „ne kelljen attól rettegni egyetlen szülőnek sem, hogy vajon hazaér-e gyermeke épségben az iskolából”. Elmondta: 

eddig 7 helyre küldtünk segélykérő levelet, minisztereknek, országgyűlési képviselőknek, a tankerületnek, de érdemi választ sehonnan nem kaptunk.

Az iskola több mint 100 éve épült. A szülők szerint húsz éve semmilyen átfogó felújítási munkát nem végeztek rajta. 2018-ban már annyira rossz volt a helyzet, hogy ők adtak össze pénzt, és javították meg azt, amit tudtak. Nem sokkal később megígérték nekik, hogy új iskolát kapnak. A kormány 2022-ben viszont ezt a beruházást 283 másikkal együtt pénzhiány miatt lefújta.

Hrtukáné Molnár Mónika, a Monori Tankerületi Központ igazgatója átvette a petíciójukat, de azt mondta, segíteni nem tud.

Teljesen megértem önöket és teljesen egyetértek önökkel, a Fekete István Általános Iskolát fel kell újítani. Ez így nem maradhat tovább.

A tankerületi vezető azt mondta, ez pénzügyi kérdés, aminek a megoldása és az arról szóló döntés nem a tankerület kezében van, tette hozzá. „Azért ezt a petíciót én most átvettem önöktől, és azt tudom ígérni, hogy a megfelelő fórumokra el fogom juttatni” – tette hozzá.

Korábban egy konténervárost is elkezdtek építeni a település szélén. Itt tanultak volna a diákok, amíg megépül az iskola. A szülők úgy tudják, hogy már eddig több százmillió forintot költöttek rá, pedig még be sem fejezték, mert az iskolaépítés lefújásával megállt a munka.

A Híradó kérdéseire a Klebersberg Központ érdemben nem válaszolt.

#Híradó#Videó#oktatás#Belföld#klik#tankerület#gyömrő

Címlapról ajánljuk