Híradó

Több mentésirányító is érintett lehet Gálvölgyi János ügyében

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2023. május 15. 18:44

Túl van az életveszélyen Gálvölgyi János, levették a lélegeztetőgépről. Erről két lánya számolt be a közösségi oldalukon. Elmondták azt is, milyen problémáik voltak, amikor mentőt kellett hívniuk. A Magyarországi Mentődolgozók Szövetségénél úgy tudják, hogy négy mentésirányításon dolgozó kollégájuk is érintett lehet az ügyben. Az Országos Mentőszolgálat nem válaszolt az RTL Híradónak az üggyel kapcsolatos kérdéseire. Egy közleményben viszont azt írták, hogy továbbra is lelkiismeretesen fogják végezni a munkájukat.

A Semmelweis Egyetem Üllői úti klinikáján ápolják szerda délután óta Gálvölgyi Jánost. A lányai hétfőn egyszerre közölték a jó hírt Facebook oldalukon, hogy a színművész túl van az életveszélyen, levették a lélegeztetőgépről. Videóban osztottak meg részleteket az állapotáról, amiről az rtl.hu is beszámolt.

Sok helyen megírták, hogy tüdőembólia okozta a problémát. Erről szó sincsen, úgy tűnik, hogy a nehézlégzés hátterében egy összetett tüdő és szívelégtelenség áll – mondta Gálvölgyi Eszter.

Arról is beszéltek, hogy nagyon sokan keresik őket, de nem csak támogató üzeneteket kapnak.

Nagyon sok olyan üzenetet is kaptunk, ahol hasonló eseteket meséltek el, hogy mi történt veletek. Milyen problémák voltak, amikor mentőt hívtak

– mondta Gálvölgyi Dóra.

Bár több vizsgálat indult az ügyben, a családot – elmondásuk szerint – még senki nem kereste. Bocsánatot sem kértek tőlük, amiért közel 50 percig kellett várniuk a segítsége, és végül maguknak kellett kórházba vinni a színészt.

Nem csak egy mentésirányító lehet érintett

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetségénél (MOMSZ) úgy tudják, hogy 4 mentésirányításon dolgozó kollégájuk is érintett lehet az ügyben.

Úgynevezett továbbcsorgó hívás volt. Ez ugye azt jelenti, hogy befut az irányítóközpontba egy hívás. Mivel ott nincs szabad kapacitás kezelni ezt a hívást, tovább csorog egy másik irányítóközpontba. Ez történt valószínűleg ebben az esetben is 

– mondta el a Híradónak Lengyel Tibor, a MOMSZ alelnöke.

A szakszervezeti vezető szerint ez azt mutatja, hogy kevés az ember a mentőszolgálatnál, ennek lehet a következménye az is, hogy nem mindig tudnak időben a helyszínre érni.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) ezzel kapcsolatban azt közölte az RTL Híradóval, hogy „a segélyhívás fogadásának helyszíne irreleváns a mentési beavatkozások szempontjából”, mert

a beteghez mindig a legközelebbi megfelelő szintű mentőegységet riasztják.

Az OMSZ korábban belső vizsgálatot indított a Gálvölgyi-ügy miatt. Annak eredménye szerint hibázott a mentésirányító, amikor befutott a színész rosszullétéről a hívás. Az egészségügyért is felelős belügyminiszter is vizsgálatot rendelt el az eset miatt. A rendőrség pedig hivatalból rendelt el nyomozást foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt. Az RTL Híradó üggyel kapcsolatos kérdésére azt válaszolták, hogy gyanúsítotti kihallgatás nem történt.

#Híradó#Videó#gálvölgyi jános#Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége#életveszély#lélegeztetőgép#top hírek

Címlapról ajánljuk