Híradó

Videón a megható pillanat: így köszöntötte a népet Károly király

rtl.hurtl.hu

2023. május 6. 18:31

Először köszöntötte népét uralkodóként a Buckingham-palota teraszáról III. Károly király.

Károly és hitvese, Kamilla – akit szintén megkoronáztak – a kétórás ceremónia után, hatalmas katonai díszkísérettel érkezett vissza a palotához az angol-brit monarchia ősi koronázó templomából.

 A királyi házaspárt az udvar hintóállományának egyik legrégibb és leghíresebb példánya, a rendkívül díszes kivitelezésű, 1762-ben épült, aranyozott festésű, 9 méter hosszú Gold State Coach vitte vissza az apátságból a Buckingham-palotába.  A palota előtti térre a rendőrség nem sokkal később beengedte az uralkodó üdvözlésére összegyűlt, 350 ezer fősre becsült tömeget, amely teljesen megtöltötte a palota és az Admiralitás között húzódó Mall sugárutat.

Ezután lépett ki a teraszra – rövid időn belül kétszer is – III. Károly és Kamilla királynő, mindketten koronával a fejükön. Az MTI szerint Károly a kétezer gyémánttal ékesített birodalmi állami koronát (Imperial State Crown) viselte, Kamillán Mária királynő koronája volt. Ez a korona 1911-ben készült V. György király felesége, Mária számára.

A brit monarchikus szokásjog alapján a férfi uralkodók hitvesét a királynői cím, saját korona és a felség megszólítás illeti meg.

 

#Híradó#Videó#Külföld#iii. károly#koronázás#integetés#légiparádé

Címlapról ajánljuk