Híradó

Már másodszor ítélik el a baranyai falu polgármesterét csalás miatt, de ez senkit nem izgat különösebben

Magyar ÉvaMagyar Éva

2023. április 27. 18:58

Gazdasági csalás miatt jogerősen egy év szabadságvesztésre ítélte a bíróság Versend polgármesterét. A baranyai település vezetőjének egyelőre nem kell börtönbe mennie, mert az ítélet végrehajtását két évre felfüggesztették. Kárász István korábban költségvetési csalás miatt kapott pénzbüntetést, de a helyiek bizalma rendületlen: 2010 óta mindig megválasztják polgármesternek.

Közel Mohácshoz, de Pécstől sem távol – a Baranya megyei Versenden alig ezren élnek. A település a méretéhez képest indokolatlanul gyakran szerepel a hírekben. 2011-ben például azzal, hogy az alig egy évvel korábban megválasztott polgármester, Kárász István csődöt jelentett. Egy ideig az ingyenes étkezést sem tudták biztosítani a rászorulóknak.

A polgármester akkor így panaszkodott: „Három hónapja nincsen bérünk, három hónapja nincs segélyfizetés a faluban, szinte éhséglázadás van, ezen nem kell csodálkozni, szeretném, hogyha valaki az állam részéről felfigyelne ránk.”

A hatóságok nem sokkal később fel is figyeltek Versendre, de Kárász István ennek aligha örült. A rendőrség ugyanis költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozott, miután kiderült, hogy a polgármester a közmunkaprogramban úgy foglalkoztatott embereket, hogy ők erről mit sem tudtak.  

A bíróság ítélete szerint a polgármester két ember részére igényelt munkabért a munkaügyi központtól, de a pénzt egy olyan számlára utaltatta, amelyhez csak ő fért hozzá. Másoknak pedig fizetési előleget adott – szintén csak papíron. Aztán újabb nyomozás indult ellene: fiktív önkormányzati beruházásokat fizetett ki közpénzből.

Mintegy 4,5 millió forintot vett fel a vádlott az önkormányzat házipénztárából. A valóságban ezeket a munkákat senki sem végezte el, a vádlott a felvett pénzt társával megosztotta, azt saját céljaira fordította

– mondta el a Híradónak Barkaszi Attila, a Pécsi Törvényszék sajtószóvivője.

Az ügyben a napokban hozott jogerős ítéletet a Pécsi Törvényszék: a polgármestert gazdasági csalás miatt 1 év börtönre ítélték, két év próbaidőre felfüggesztve.

A Híradó stábja a településen csütörtökön azt tapasztalta, hogy a helybelieket különösebben nem zaklatta fel a hír.

„Hát, mit mondjak róla? Annyira nem érdekel” – vonogatta a vállát a kérdésre egy férfi.

Kárász István 2010 óta vezeti Versendet, a helyiek választásról választásra bizalmat szavaznak neki. Kerestük őt is, de nem volt bent a hivatalában. 

Kollégái szerint egyébként sem akart volna nyilatkozni az RTL Híradónak.

#Híradó#Videó#Belföld#politika#csalás#önkormányzat#polgármester#ítélet#top hírek

Címlapról ajánljuk