Híradó

Nem árulta el a kórházszövetség elnöke, hogy tagja maradt-e az orvosi kamarának

Daróczi DóraDaróczi Dóra

2023. április 19. 18:33

A kórházak érdekeinek képviseleténél megtalálják a megfelelő hangot a kormánnyal, ezért nem tart attól a Magyar Kórházszövetség, hogy az orvosi kamarához hasonló retorziók érik. Ezt mondta a szövetség elnöke ma a Híradónak. Velkey György szerint inkább háttérbeszélgetésekkel képviselik az érdekeiket, de ha nem az ő javaslataik kerülnek bele a törvényekbe, igazodnak azokhoz. Azt nem árulta el, tagja maradt-e az orvosi kamarának.

Májustól már hat megyében működik az új háziorvosi ügyelet, ezeken a helyeken már a mentőszolgálat szervezi az ellátást. A Magyar Orvosi Kamara korábban arra szólította fel a háziorvosokat, ne írják alá az új ügyeleti szerződésüket, mert rendszerszintű változásokat akarnak, és ehhez így akartak nyomást gyakorolni a kormányra.

A kormány a kamara jogköreinek szűkítésével reagált a nyomásgyakorlásra.

Február végén fogadta el az Országgyűlés azt a törvényt, amely eltörölte a kötelező kamarai tagságot, és az etikai eljárásokat is elvette a szervezettől. A Magyar Kórházszövetség szerdai kongresszusán a szervezet elnöke a Híradónak arról beszélt, hogy az orvosi kamara sokkal hangsúlyosabb szerepet kapott az egészségügy átalakításával kapcsolatos tárgyalásokon, mint a kórházigazgatók érdekképviselete.

A kamarának volt rengeteg lehetősége ebben a folyamatban elmondani a véleményét, annak jelentős részét figyelembe is vették, én nagyon sajnálom, hogy így befeszült ez a helyzet

– mondta Velkey György, majd hozzátette: nem tart attól, hogy a Kórházszövetséget is retorziók érik a kormány részéről, amiért védik az érdekeiket, mert ők szerinte megtalálják a megfelelő hangot.

Igyekszünk a folyamatokat befolyásolni sok háttérbeszélgetéssel a döntéshozókkal, és érdekképviselet szervekkel is folyamatos konzultációban vagyunk, azt gondolom, hogy semmiféle retorziótól nem kell tartanunk, megtaláljuk azt a hangot, amivel a kórházak érdekei bemutathatók

– közölte Velkey. Azt is mondta, ha nem az ő javaslataik kerülnek bele a törvényekbe, igazodnak azokhoz.

A Magyar Orvosi Kamara több mint kétharmada, mintegy 33 ezer orvos jelezte, hogy a kamara tagja marad. Velkey György azt nem árulta el, ő tag maradt-e. 

A Magyar Orvosi Kamara, nem akarta kommentálni az elnök szavait.

#Híradó#Videó#Belföld#egészségügy#kórház#velkey györgy#magyar orvosi kamara#ügyeleti rendszer#top hírek

Címlapról ajánljuk