Híradó

Volt, aki katolikusként nem akarta zsidó iskolába járatni a gyerekét – döntöttek a szülők, nem lesz a Budapesti Zsidó Hitközség a gyerekek iskolájának fenntartója

Barsi FanniBarsi Fanni

2023. április 19. 18:21

Nemmel szavaztak a szülők: a Budapesti Zsidó Hitközség nem lesz a 13. kerületi Herman Ottó Általános Iskola fenntartója. A tanárok nem akarták ezt, és kilátásba helyezték a felmondásukat is, ha megtörténne a váltás – ezt állítja az egyik, hitközség fenntartásában álló technikum igazgatója. Az általános iskola vezetője szerint viszont ez nem igaz. 

Szavazz nemmel a zsidó iskolára: ez a felirat néhány napja került ki a 13. kerületi Herman Ottó Általános Iskola falára, miután elterjedt, hogy a Budapesti Zsidó Hitközség szeretne az iskola fenntartója lenni. 


A tervek szerint a szintén a hitközség fenntartásában álló Külkereskedelmi Technikum partneriskolájává tették volna az intézményt, de ezt a tanárok nem támogatták – erről a technikum igazgatója beszélt az RTL Híradónak.

Azt mondták, ha új fenntartó van, akkor ők mind felmondanak

– mondta Salusinszky András.

A tantestület a sztrájkjog visszaállításáért állt ki egy éve. Salusinszky András szerint a hitközség egyetért azokkal a követelésekkel, amikért a tanárok már évek óta küzdenek. „Az egyik egy tanári fórumon elővettem a pedagógusok 9 pontos követelését felmutatva egy A3-as lapot, és azt mondtam, hogy mi tulajdonképpen ezzel mind egyetértünk. És ha átvesszük az iskolát, akkor NAT-hoz igazodó szabad tankönyvválasztást biztosítunk visszaállítjuk az iskola autonómiáját” – mondta a technikum vezetője.

Az általános iskola igazgatója az RTL Híradó megkeresésére azt írta, a tanárok „kizárólag arról nyilvánították ki a véleményüket titkos szavazással, hogy támogatják-e a fenntartóváltást, de nem helyezték letétbe a felmondásukat.”

Nem akartak zsidó iskolát

A végső döntést a szülők mondhatták ki. Kedden szavaztak a fenntartóváltásról és a megjelentek 70 százaléka nemmel voksolt. Nyilatkozni nem akartak, de érveiket többen is elmondták.

Volt, aki azt mondta: katolikusként nem szeretné, ha zsidó iskolába járna a gyereke.

Más attól tartott, ha igennel szavaz, akkor felmondhatnak a tanárok. De olyan is volt, aki arra hivatkozott, hogy túl gyorsan kellett döntenie, miközben nem volt elég információja.

Salusinszky András szerint az ismeretlentől félnek a szülők és a tanárok is.

Az antiszemitizmusnak az előszobája a xenofóbia, az idegengyűlölet, és az ha valami ismeretlent látunk, akkor attól elkezdünk félni, és voltak ilyen hangok

– mondta.

A technikum továbbra is keres olyan általános iskolát, amellyel partnerségben tudnának működni.

#Híradó#Videó#Belföld#budapest#oktatás#zsidó hitközség#hermann ottó általános iskola

Címlapról ajánljuk