Belföld

„Szavazzatok nemmel a zsidó iskolára” – tették ki egy újlipótvárosi iskola falára

rtl.hurtl.hu

2023. április 14. 7:16

Az iskolát a zsidó hitközség venné át, elszabadultak az indulatok.

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) átvenné a XIII. Kerületi Herman Ottó Általános Iskola fenntartói jogát a Közép-Pesti Tankerületi Központtól. Ezen több szülő is felháborodott, az egyik diák egy „Szavazzatok nemmel a zsidó iskolára” felhívású plakátot tett ki az iskola falára, írja a Telex.

A portál megjegyzi: az igazgató szerint nincsenek antiszemita hangok az intézményben, egy szülő szerint viszont a diszkrimináció egyértelműen növekedett. A BZSH azt ígéri, hogy a Herman Ottó világi iskola marad, csak több lesz a pénz és megerősödik a nyelvoktatás.

Március 28-án szülői fórumot tartottak az iskolában a fenntartóváltásról, írja a lap, és ezen részt vett az igazgató, Ágni Dóra, a tankerület vezetője, Házlinger György és a BZSH ügyvezető igazgatója, Kunos Péter is. Az iskola igazgatója  tájékoztatta a szülőket, hogy a köznevelési törvény szerint akkor adható át nevelési-oktatási intézmény világnézeti szempontból elkötelezett fenntartónak, ha a kiskorú gyerekek esetében a szülők, nagykorúaknál a tanulók több mint a fele támogatja ezt.

Ha a szülők több mint a fele támogatja a váltást, akkor a javaslat Pintér Sándor belügyminiszterhez kerül, a végső döntést ő hozza meg. A szavazás jövő héten lesz.

Ágni Dóra intézményvezető a Telexnek az írta, a fenntartóváltást a BZSH kezdeményezte, és szeptember 1-jétől kerülhetne át egyházi fenntartásba az iskola. Ezt Házlinger György tankerületi vezető is megerősítette.

Mint arról beszámoltunk, Házlinger tavaly októberben a Szent István Gimnázium három tanárának adott át írásbeli figyelmeztetést. A pedagógusok mindannyian részt vettek a polgári engedetlenségi mozgalomban. Házlinger korábban maga is az intézmény tanulója volt.

Nyitókép (illusztráció): A budapesti Hermann Ottó Általános Iskola egyik dolgozója a koronavírusteszt eredményére vár Budapesten 2020. november 26-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#zsidó hitközség#újlipótváros#13. kerület#hermann ottó általános iskola#tankerület

Címlapról ajánljuk