Híradó

Több száz vörösbe öltözött szolgálólány vonult fel Tel Avivban: nem akarnak a magyarok sorsára jutni

Radnóti AnnaRadnóti Anna

2023. március 20. 18:43

11 hétig tartó tüntetések után – úgy tűnik – meghátrál az izraeli kormány. Legalábbis elhalasztja az igazságszolgáltatási rendszer átalakítását – írta egy izraeli hírportál. Ellenzői szerint a kormány terve felszámolná az igazságszolgáltatás függetlenségét, és aláásná a demokráciát. Benjamin Netanjahu miniszterelnök eddig hajthatatlannak tűnt a kérdésben, csakhogy a tiltakozókhoz vasárnap az izraeli hadsereg több száz tagja is csatlakozott.

Bíbor köpenybe, fehér főkötőbe öltözött nők állnak lehajtott fejjel és összekulcsolt kézzel a tüntető tömeg közepén Tel Avivban. Margaret Atwood világhírű regénye: a Szolgálólány meséje szereplőinek öltöztek. A könyv és az abból készült nagy sikerű filmsorozat egy olyan jövőbeli társadalmat mutat be, amelyben a nők a férfiak kiszolgáltatottjai. A tüntetők szerint hasonlóan sötét sors vár rájuk, ha az izraeli kormány átalakítja az ország igazságszolgáltatási rendszerét.

Izrael jobboldali, konzervatív kormányában kulcsszerepe van az ultraordotox zsidó pártoknak, amelyek vallási közösségeikhez hasonlóan, a társadalom egészében sem adnának nagyobb szerepet a nőknek.

Az igazságügyi miniszter például nem hagyná, hogy nők és férfiak együtt szolgáljanak a hadseregben. A kormány több tagja támogatja a LMBTQ közösségek és a palesztinok hátrányos megkülönböztetését is. A korrupcióval vádolt, és emiatt bírósági eljárás alatt álló miniszterelnök, Benjamin Netanjahu azt mondja: helyre kell állítani a kormány és a legfelsőbb bíróság közötti hatalmi egyensúlyt, ez indokolja az igazságszolgáltatás átalakítását.

A tüntetők szerint a változtatások gyengítenék a bíróságot, felborulna a hatalmi ágak közötti egyensúly. Ez pedig a demokráciából olyan önkényuralmak felé sodorná Izraelt, mint amilyen – a videóban is látható hatalmas plakátjuk szerint – a Hamenei ajatollah vezette Irán, az erdogani Törökország, a putyini Oroszország vagy Orbán Viktor Magyarországa. 

Azonban hiába a 11 hete tartó tüntetések, a kormány hajthatatlannak tűnt. Csakhogy a hétvégén a hadsereg több száz tartalékosa, köztük az izraeli légierő, 

a különleges katonai egységek és a titkosszolgálatok tagjai is csatlakoztak a tüntetőkhöz. Bejelentették: a demokrácia védelmében megtagadják a behívót. 

Fenyegetésük – úgy tűnik – megtette hatását. Az YNET izraeli hírportál szerint Benjamin Netanjahu kormánya elhalasztotta az igazságügyi rendszer átalakításának parlamenti szavazását, és a kérdésben tárgyalásra szólította fel ellenzéket.

#Híradó#Videó#Külföld#izrael#tüntetés#demokrácia#benjamin netanjahu

Címlapról ajánljuk