Híradó

Brutális drágulás az idősotthonban – Pápa polgármestere szerint itt az idő, hogy a leszármazottak beszálljanak anyagilag

Simán KláraSimán KláraSzondi VandaSzondi Vanda

2023. március 18. 18:59

Közel kétszeresére emelte a pápai önkormányzat az idősek otthonában a térítési díjat. A rezsi- és a működési költségek drasztikus emelkedésével indokolják a döntést. A település polgármestere szerint a hozzátartozóknak ki kellene venni a részüket a megemelt költségekből. A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete szerint az állami támogatás növelése lenne a megoldás.

Egy pápai idősek otthonában él Meidl Mátyás bátyja és apósa. Testvére egy baleset miatt nem tudja ellátni magát, apósa pedig idős kora miatt szorul ellátásra. A főnővér hívta fel őket, hogy közölje: májustól csaknem kétszeresére emelkedik a térítési díj: napi ötezer forintról kilencezerre.

Meidl Mátyás az RTL Híradónak azt mondta: „a bátyámnál ez úgy néz ki, hogy 

eddig is fizetett 60-70 ezer forintot a nyugdíján felül térítésidíj-kiegészítésre, de most az új helyzetben 160-180 ezer forintot kell havonta fizetni. Eddig a készpénzvagyonából fizette.

Úgy számolnak, így a tartaléka egy év alatt elfogy majd. Apósának pedig havonta 120-140 ezer forinttal kell majd többet fizetnie. Hogy miből, nem tudják.

Áldozó Tamás, Pápa fideszes polgármestere azzal indokolta az emelést, hogy „az áram díja 407 százalékkal változott, a gázé 260 százalékkal, ugyanakkor ezzel párhuzamosan a kollégáinknak a fizetése is nőtt”.

Áldozó Tamás szerint azonban a családoknak is nagyobb szerepet kellene anyagilag vállalniuk. Mint mondta: 

Az egész életpályájukkal rászolgáltak arra, hogy az ő tartásra köteles hozzátartozóik, tipikusan a gyermekeik gondoskodjanak róluk. Hiszen az életük során mind készpénzben, mind ingatlanvagyonban előállítottak akkora értéket, aminek az előnyeit ezek a hozzátartozók most élvezik. És az nem feltétlenül korrekt eljárás, ha adott esetben a gondozott után felhalmozott vagyon a hozzátartozók élvezik, viszont minden felmerülő költséget a közre hárítanak át.

A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete szerint más városokban is drágul az ellátás, ezért az állami támogatás emelését kérték a Belügyminisztériumtól. Szerintük az állami beavatkozás hiányában a civil fenntartású szolgáltatók jelentős része akár bezárásra is kerülhet. Ez azért jelentene komoly problémát, mert az ellátottakat az államnak valahogy el kellene helyeznie, és sehol nincs annyi szabad férőhely, hogy ez a több ezer embert fel tudják venni. 

A Híradó a Belügyminisztériumtól azt tudakolta, segítenek-e valahogy az idősotthononak. Azt írták: az önkormányzati, állami és egyházi intézmények szeptember végéig rögzített áron vásárolhatnak földgázt. 

#Híradó#Videó#idősotthon#rezsi#drágulás#rezsinövelés#idősek#szociális otthon#pápa#top hírek

Címlapról ajánljuk