Belföld

A semmi ágán az idősotthonok, a kormánytól remélnek segítséget

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 18. 8:19

Van, ahol a gázszámla több mint kétszeresére ugrott, igazságosabb rezsitámogatást várnak a kormánytól a szociális munkások. A fennmaradásért küzd a szociális ágazat.

Igazságosabb rezsitámogatást kér a kormánytól a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SZMME), írja a Népszava.

Egységesen, fenntartótól függetlenül, a gondozási napok számához igazítva, kifejezetten a rezsiköltségek fedezetére állapítson meg a kormány kiegészítő támogatást

ezt kérte levelében, 32 aláíró szervezet harmincezer idős- és rászoruló ember nevében, az SZMME, Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárnak címezve, március 14-én.

Az SZMME arra hívta fel levelében a kormány figyelmét, hogy 2022-ben a rezsiköltségek drámai mértékben megnövekedtek: van, ahol a gázszámla havi 1 millió 60 ezer forintról 2 millió 770 ezer forintra ugrott.

A kormány kiegészítő támogatásokat nyújtott ugyan a szociális intézményeket fenntartók egy részének, és időszaki pályázati lehetőséget is megnyitott, ezek azonban eltérő módon voltak hozzáférhetőek. Az SZMME szerint a nonprofit szervezetek, alapítványok kimaradnak ezekből a lehetőségekből, a minisztérium által kiírt rezsiköltség-támogatásra nem jelentkezhetnek.

A szolgáltatások megszűnése vagy megszüntetése végzetes következményekkel járna, sok idős és rászoruló ember maradna ellátatlanul, hangsúlyozta az SZMME, hozzátéve, hogy az így előálló megnövekedett szolgáltatási igényt az állami és egyházi fenntartók nem tudnák ellátni.

Az SZMME és a civil szervezetek ezért azt kérik, hogy a Magyar Kormány a szociális intézmények fenntartói számára a rezsiköltségek emelkedésének kompenzálása céljából, a gondozási napok számának függvényében állapítson meg kifejezetten a rezsiköltségek fedezetét célzó kiegészítő támogatást, mely fenntartótól függetlenül (szektorsemlegesen) egységesen és általánosan érvényesül a szociális intézményeknél. Az ellátás biztonságos fenntartása céljából az SZMME ellátottanként naponta 570 Ft kiegészítő normatív támogatást javasol.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

 

#Belföld#rezsiválság#szociális intézmények#idősotthon

Címlapról ajánljuk