Híradó

„A kormány még mindig nem érti, hogy nem olyan fideszes okosban kell ezt megoldani” – ilyen változásokat akar az Európai Bizottság az egyetemi kuratóriumoknál

Vorák AnitaVorák Anita

2023. március 6. 18:44

A minisztereken túl a parlamenti képviselőket, a köztisztviselőket és állami hatóságok tagjait is kizárná az alapítványi egyetemek kuratóriumaiból az Európai Bizottság, tudta meg az RTL Híradó. Ahhoz is ragaszkodnak, hogy a tagokat legfeljebb négy évre válasszák meg, amit egyszer lehetne meghosszabbítani, és a jelölés folyamatán is változtatnának. 

Két hónapja derült ki, hogy az Európai Bizottság 21 magyar modellváltó egyetemen felfüggeszti az Erasmus programot. A Magyar Nemzet ma arról írt, hogy az érintett egyetemek rektorai levelet írtak emiatt az Európai Bizottság elnökének. Ebben egyebek között azt panaszolják, hogy a megkérdezésük nélkül döntöttek a programok sorsáról. Ezért a becsületbeli és anyagi károkért azonnali jóvátételt kérnek.

A Bizottság azt is kifogásolta, hogy az egyetemek irányító testületébe politikusok, kormánytagok is beültek. A miniszterek két hete lemondtak posztjukról és a kormány további javaslatot is tett a Bizottságnak, egy kétszer hatéves, azaz hatéves és további hat évre újraválasztható időtartamot ajánlottak fel.

Ujhelyi István, az Európai Parlament ellenzéki képviselője szerint ezt a javaslatot a Bizottság nem fogadta el. „Sokszor az az érzésem, hogy a magyar kormány még mindig nem érti, hogy nem olyan fideszes okosban kell ezt megoldani, hanem vissza kell adni a szabadságát és a függetlenségét az intézményeknek.”

Az RTL Híradó brüsszeli forrásokból úgy értesült, hogy a Bizottság a minisztereken túl többek között a parlamenti képviselőket, a köztisztviselőket és állami hatóságok tagjait is kizárná a kuratóriumokból. A tagokat legfeljebb kétszer négy évre tennék megválaszthatóvá, és a jelölés folyamatán is változtatnának. 

Hivatalos tájékoztatóján ezeket az értesüléseket az Európai Bizottság szóvivője nem kommentálta, csak  annyit mondott, továbbra is együttműködnek a magyar kormánnyal, és ennek következő lépéseként a bizottság szerdán fogadja Navracsics Tibor területfejlesztésért felelős minisztert.

Az uniós pénzekért is felelős politikus ez előtt nem akar nyilatkozni, és sajtóosztálya azt írta, nem tartanák illendőnek, hogy részleteket osszanak meg a tárgyalásokról, mert Navracsics Tibor a bizottság vezetőivel akarja először megosztani a véleményét.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója pedig arról beszélt, hogy Brüsszel útszéli zsarolóvá vált.

A DK és a Párbeszéd törvényben akarta megtiltani, hogy politikusok üljenek az egyetemek kuratóriumában. Mellár Tamás egyik javaslata az volt, hogy csak öt évre nevezzék ki a kuratóriumi tagokat, a másik pedig hogy politikai szerepet vállalók ne lehessenek ebben benne, sőt, azok se, akik korábban politikai szerepet vállaltak. 

A kormánypárti képviselők hétfőn mindkét párt javaslatát leszavazták, ezért egyik sem kerül a parlament elé.

 

#Híradó#Videó#alapítványi egyetemek#felsőoktatás#európai bizottság#kuratórium#kormánytisztviselő#ujhelyi istván

Címlapról ajánljuk