Híradó

Sírva mondta el az RTL-nek a zuglói háziorvos, miért kényszerült felmondani és valószínűleg az országot is elhagyni

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2023. február 21. 17:17

Felmondott, és inkább németül tanul egy zuglói háziorvos. A döntéséről sírva mesélt Híradónknak. A felesleges adminisztrációból lett elege és abból, hogy a betegeknek sokszor hónapokat kell várni, hogy megfelelő ellátáshoz jussanak. Az új ügyeleti rendszerre átálló két megyében eddig csak a háziorvosok 10-20 százalékával sikerült szerződnie a Mentőszolgálatnak – erről az OMSZ főigazgatója beszélt az Indexnek.

Egy német nyelviskolába ment kedd kora délután Zsigri Szabolcs. Zuglóban háziorvos, de úgy döntött, április végén befejezi a praktizálást és inkább németül tanul. Sírva mesélt erről Híradónknak.

„Imádjuk, szeretjük a pácienseinket. Mindenünket odaadjuk értjük és... bocsánat…” – nem tudta befejezni a mondatot.

Azt is mondja, nehezen hozta meg ezt a döntést.

„Amíg Magyarországon egyetlen egy orvos van és egy nővér. Addig…”

Nem a munka mennyisége vagy a fizetés miatt döntött a felmondás mellett.

Egyre kevésbé jutnak a páciensek további ellátáshoz. Mi bármeddig tudjuk nyújtani a lehetőségeinket. Tudunk sokat dolgozni, de a háziorvos eljut egy pontra, amikor a szakrendelőhöz és a kórházhoz kell folyamodni. Ezen nem tudunk változtatni, mert látjuk, hogy hosszú heteket, hónapokat kell várakozniuk a betegeinknek az ellátásra

– magyarázta.

Az is zavarja, hogy gyógyítás helyett egyre többet kell az adminisztrációval foglalkozniuk és hogy az egészségügyben olyan változások történtek és történnek, amiről az érdekvédelmi szervezeteket meg sem kérdezték.

Még nem tudja pontosan, hogy mihez fog kezdeni, de később valószínűleg elhagyja az országot, és német nyelvterületen folytatja az orvosi pályáját.

Zsigri Szabolcs zuglói rendelőjénél kedden egymásnak adták a kilincset a betegek. A hír hallatán többen azt mesélték, nem először maradtak háziorvos nélkül.  

„Most keresünk új háziorvost. Az előző szintén felszámolta a praxisát. Akkor próbáltunk körzetileg orvost találni. Nem sikerült, de a doktor úr vállalt, mivel nem találtunk háziorvost” – mondta egy asszony a Híradónak.

A háziorvosi ügyeletet éppen átszervezi a kormány. Ezt akadályozhatja, hogy a Magyar Orvosi Kamara február elején arra szólította fel a háziorvosokat, hogy amíg a kormány nem kezd valódi párbeszédet az egészségügyről, ne írjanak alá szerződést az új rendszert irányító Országos Mentőszolgálattal. Csató Gábor az OMSZ főigazgatója az Indexnek arról beszélt, hogy

eddig a háziorvosok 10-20 százalékával sikerült szerződniük.

Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol jövő héten már életbe lép az új ügyeleti rendszer. Azt is mondta, hogy „amit a Magyar Orvosi Kamara tesz, az szemben áll hippokratészi esküvel”.

Ezzel kapcsolatban szerettünk volna interjút kérni az Orvosi Kamarától. Azt írták, hogy nem akarnak a figyelmet az egészségügy valós problémáiról elterelő nyilatkozatháborúba bocsátkozni.

#Híradó#Videó#háziorvos#orvos#zugló#felmondás

Címlapról ajánljuk