Híradó

Testileg és lelkileg is megviselve térnek haza a földrengés túlélői után kutató magyar mentőcsapatok

Bányai ViktorBányai Viktor

2023. február 12. 17:19

Katasztrofális körülmények között, víz és világítás nélkül, sokszor mínusz 10 fokban dolgoztak a földrengés-sújtotta területen – erről beszéltek az RTL Híradónak a Törökországból most hazaérkezett magyar mentőcsapatok tagjai. Mostanra ők is kimerültek, hiszen több mint egy hétig segítettek a túlélők utáni keresésben. A Baptista Szeretetszolgálat hét embert talált meg élve a romok között, a Pest megyei kutató-mentők pedig ötöt, köztük egy kisgyereket. A HUNOR mentőszervezet jelenleg is túlélők után kutat.

Üdvrivalgás és tapsvihar fogadta a reptéren a mentőcsapatot. Szombat éjjel landolt a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat gépe. Egy hét után tértek haza a földrengés sújtotta övezetből. Családjuk és barátaik könnyek között ölelték őket. Zulu, a csapat keresőkutyája talált meg egy másfél éves kisgyereket egy ötemeletes épület romjai alatt. A nagypapáját is ki tudták szabadítani, rajtuk kívül három másik ember életét is megmentették.

A Baptista Szeretetszolgálatot is ujjongva köszöntötték a reptéren. Tizennyolcan vettek részt a földrengés utáni keresésben nyolc mentőkutyával. Tizenegy embert találtak meg élve, köztük egy nagymamát, akinek a kiszabadításáért több mint 18 órán át küzdöttek. Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke azt mesélte, nem volt egyszerű a mentés, hiszen a nő nyaka mellett egy betontömb volt, így nagyon óvatosnak kellett lenniük.

Sírva fogadta, hogy ott vagyunk

– mondta.

A legtöbb túlélő mozdulatlanul feküdt a betonrengetegben, étlen-szomjan. 40-50, de volt, aki 70 órát is eltöltött így. A szeretetszolgálat annak ellenére kutatott utánuk, hogy a helyiek már nem hittek a sikerben.

Nekünk ezt a feladatot lemondták azzal, hogy nagyon kilátástalan, hogy mennyi ideig tart ez a mentés, hagyjuk ott a területet, majd valami lesz. Amikor a hangokat hallottuk, utána ez már nem fordulhatott elő

– mesélte elérzékenyülve a szeretetszolgálat veszélyhelyzet-kezelési igazgatója, Pavelcze László.

A csapat legfiatalabb tagja egy mentőkutya-vezetőnek tanuló 19 éves fiatal, Mező Marcell volt. Ő a társával, Black-kel, az ötéves labradorral vett részt a kutatásban.

Nagyon megrázó látni, ahogy az emberek kint vannak az utcán, a hozzátartozójukat keresik, próbálnak melegedni esetleg egy tábortűznél és nem tudják, hogy mi lesz holnap, mit fognak enni, hol fognak aludni, és, hogy egyáltalán élve előkerül-e a hozzátartozójuk

– mondta.

Az éjszakai mínusz 10 fokos hideg, a víz és az áramhiány tovább nehezítette a keresők dolgát. A földrengés sújtotta területen most fosztogatásokról és kisebb zavargásokról érkeznek hírek. A katasztrofális körülmények ellenére a HUNOR mentőcsapat még kitart. Ők eddig 17 embert találtak meg élve.

A kimentett áldozatoknak a mentési művelete akár a 16 órát is elérheti, tehát azt több váltásban végezzük. A szűk járatokba bejutva, a romok között tudjuk csak elérni az áldozatot

– magyarázta Jackovics Péter, a HUNOR mentőszervezet parancsnoka.

Bár most már nagyon kevés az esély arra, hogy újabb túlélőket találjanak, a csapat továbbra is a helyszínen marad, hátha újabb életeket tudnak megmenteni.

#Híradó#Videó#földrengés#törökország#mentés#mentőcsapat#hazatérés#top hírek

Címlapról ajánljuk