Híradó

24 százalékkal csökkent a gázfogyasztás decemberben, jelentős részben a megemelkedett energiaárak miatt

Borsodi ZoltánBorsodi Zoltán

2023. február 12. 17:48

Negyedével csökkent a gázfogyasztás decemberben az egy évvel korábbihoz képest – olvasható az Energiahivatal friss jelentésében. A gáznál kisebb mértékben ugyan, de csökkent az áramfogyasztás is 2022. utolsó hónapjában. A megtakarítás az átlagosnál melegebb télnek és annak köszönhető az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő szerint, hogy az emberek kevesebb energiát fogyasztottak az elszálló árak miatt.

Ahol csak tudták, lecsavarták a fűtést idén télen. Az állami és önkormányzati intézményekben kötelező volt spórolni. Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter 2022 szeptemberében beszélt erről:

a kórházak és a bentlakásos intézmények kivételével 25 százalékos gázcsökkentést írtunk elő az állami szerveknek és az állami tulajdonú gazdasági társaságoknak.

Idén télen azonban nem csak a közintézmények takarékoskodtak, hanem az emberek is. A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal friss jelentése alapján decemberben összességében 24 százalékkal csökkent a gázfogyasztás Magyarországon az egy évvel korábbihoz képest.

Októberben majdnem 2, novemberben 1, decemberben 2 és fél fokkal volt melegebb az elmúlt 20 év átlagánál az Országos Meteorológiai Szolgáltat adatai alapján. Az Energiahivatal számításai szerint a 24 százalékos megtakarításból 4 százaléknyi az átlagosnál melegebb időjárásnak köszönhető, 20 százalék a spórolás. Az energiakereskedelmi szakértő szerint az elszálló energiaárak fogták vissza a fogyasztást.

Amit most látunk, hogy a gázfogyasztás 20-25 százalékkal csökkent, az teljesen azt mutatja, hogy mégiscsak működnek a gazdasági törvények, mert ami drága, azt a vevő nem veszi meg

– magyarázta Balogh József.

Csökkent az áramfogyasztás is. A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal adatai alapján decemberben 7,7 százalékkal kevesebb villamos-energiát használtak fel Magyarországon, mint egy évvel azelőtt.

#Híradó#Videó#Belföld#energia#árak#gáz#spórolás#fogyasztás#csökkenés

Címlapról ajánljuk