Híradó

Egyszer csak robbantottak egyet Recsken, de a bányacég ígéri, máskor jobban vigyáznak

Horváth NándorHorváth Nándor

2023. február 11. 16:08

A házaktól 200 méterre robbantottak pénteken Recsken egy újonnan nyíló kőbányánál. A helyiek azt mondták az RTL Híradónak: félnek és semmilyen tájékoztatást nem kaptak. A cég azt ígérte, legközelebb elővigyázatosabban járnak el és a polgármester szerint minden esetleges kárt is megtérítenek. Az LMP a bányanyitás azonnali felfüggesztését követeli. Korábbi hírek szerint állami beruházásokhoz szállítanának innen követ, de erről a kormányt hiába kérdeztük.

A recski Hunyadi utca és a fölötte magasodó hatalmas hegyre, a lakóházak szomszédságába terveznek kőbányát. Bár a helyiek régóta tiltakoznak ez ellen, pénteken már megtörténtek az első robbantások is.

A gyerekek megijedtek, nagyon rosszul viselik. Félünk. Nemcsak a gyerekek, hanem mi is

– mondta egy helyi.

A Híradónknak nyilatkozó recskiek szerint péntek délután két robbanás rázta meg a környéket, egy kisebb, majd egy sokkal nagyobb.

Ezt a robbanást egy földrengésnek lehetne minősíteni, mert ez olyan nagyot szólt

– mondta Oláh Rebeka.

Egykilométeres körzetben minden házban észlelték ezt a nagy robbanást és ami lényeges, hogy semmi egy nappal előtte, sem azelőtt sem volt tájékoztatás a robbanásról

– mondta Mezei László egy másik recski.

A polgármester az RTL Híradónak azt állította, hogy a robbantások pontos időpontjáról a hivatal sem tudott, és nem tartja szerencsésnek, hogy a törökországi és szíriai földrengés után néhány nappal próbarobbantásokat végeztek.

Kértem a lakókat, hogy mindenki készítsen egy felvételt az ingatlanáról a jelenlegi állapotáról, hogyha a későbbiek folyamán bármiféle repedés, kár keletkezne, akkor azzal tudjunk azonnal élni a bányaművelés felé. Egyébként azt mondták ők is, hogyha bárminemű kár keletkezik bárkinek, azt azonnal térítik és állnak elébe bármilyen nemű ilyen követelésnek

– mondta Nagy Sándor polgármester.

A bányacég közleményében azt jelezte: legközelebb elővigyázatosabban járnak el, bár nem fejtették ki, hogy ez mit jelent.

Az LMP a kezdetektől ellenzi a bányanyitást. Szerintük az új bánya sokkal problémásabb, mint azok, amelyek évtizedek óta működnek a környéken.

Az a helyzet, hogy ezek a bányák több kilométerre vannak a településtől és az, hogy egy település közigazgatási határain belül, néhány méterre a házsortól nyílik ez a bánya, aminek most már a negatív hatását, a kőzetjövesztő robbantások formájában a helyiek is megtapasztalhatták, ez egészen elképesztő, ez egészen elfogadhatatlan

– mondta Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese. Az ellenzéki párt a beruházás azonnali felfüggesztését követeli.

Recsk polgármestere korábban azzal érvelt a bánya mellett, hogy a településnek az jelentős gazdasági fellendülést hozhat. Az akár 100 milliós iparűzési adóbevétel mellett pedig arról is beszélt egy korábbi testületi ülésen, hogy Paks II. és a Budapest-Belgrád vasútvonal építéséhez szállítanák az új bányából kinyert követ. A kormány erre nem adott egyértelmű választ. Annyit közöltek: elvárják a biztonsági előírások betartását.

#Híradó#Videó#recsk#robbantás#bánya#lmp#top hírek

Címlapról ajánljuk