Híradó

Bő egy éve a pénz és a magas infláció miatt visszatáncolt a kormány a repülőtér megvásárlásától, most újra nekifutnak az üzletnek

Vorák AnitaVorák Anita

2023. február 10. 17:50

Nem tett le a kormány a budapesti reptér megvásárlásáról, sőt felhatalmazták Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert, hogy tárgyaljon a tulajdonosokkal. Erről Gulyás Gergely beszélt csütörtökön. A kormány már régóta tervezi ezt, de Orbán Viktor a választások előtt visszalépett: azt mondta, az ország pénzügyi biztonsága fontosabb, mint a reptér. A kormánynak most sincs elég pénze a vásárlásra, ezért magyar befektetőkkel közösen vennék meg a repteret.

Két szalagkorlát közé szorított, szűk, balesetveszélyes út vezet Budapest belvárosából a Liszt Ferenc Repülőtérre. Gyorsforgalminak hívják, de ez a jelző még a kormány szerint sem állja meg a helyét. A fejlesztésére azonban idén sem lesz pénz. A reptér megvásárlása viszont újra napirendre került a soproni kormányülésen.

„Nagy Márton miniszter úrnak adott a kormány felhatalmazást, hogy tárgyaljon a reptér tulajdonosaival” – közölte az ülés után Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Régóta szeretné megvenni az Orbán-kormány a repteret. A választások előtt tárgyaltak is a tulajdonosokkal. 

Orbán Viktor 2021 októberében már arról beszélt, hogy bármelyik pillanatban megszülethet a megállapodás. Decemberben viszont azt mondta, a magas infláció miatt az üzletet nem észszerű megkötni.

„Az egész repülőiparágnak a jövője kérdéses. Úgyhogy a magyar állam egyelőre inkább távolságot tart. A reptér fontos lett volna, de még egyszer mondom, Magyarország pénzügyi biztonsága miatt egész egyszerűen az eltervezett ütemben ez nem valósítható meg” – magyarázta akkor a vásárlás kútba esését a miniszterelnök.

Akkor 7,4 százalék volt az infláció. Most majdnem 26. A budapesti reptér forgalma tavaly még negyedével elmaradt a koronavírus-járvány előtti szinttől. A kormány mégis fontosnak tartja az üzletet.

„A reptér egy olyan vagyontárgy, ami óriási hasznot hoz, nemzetbiztonsági kérdés is, hogy részben, legalább részben állami tulajdonban vagy magyar tulajdonban legyen, úgyhogy szeretnénk, hogy ha ezeket a jól ismert, már a reptér szocialisták általi eladásakor is hangoztatott céljainkat a következő, az idei vagy a következő évben érvényesíteni lehetne” – fejtegette Gulyás Gergely a kormányülés után.

Hogy mennyibe kerülhet a reptér, arra ma nem kaptunk választ a kormánytól. A Bloomberg hírügynökség 2021 végén arról írt, hogy 

a kormány 4 milliárd eurós, azaz mai árfolyamon 1560 milliárd forintos ajánlatot tett a tulajdonosoknak. Azt Gulyás Gergely is elismerte, hogy az államnak nincs erre ennyi pénze.

„A vételár rendkívül magas, ezért a magyar állam számára nyilván az segítség, hogy ha mondjuk van egy kisebbségi tulajdonos, aki beszáll, és mondjuk a vételár egy részét kifizeti” – mondta Gulyás.

Korábban a Tiborcz Istvánnal is üzleti kapcsolatban álló Jellinek Dániel beszélt arról a sajtóban, hogy amerikai befektetőkkel együtt megvenné a repteret. Kereste a Híradó, de egyelőre nem kaptunk választ arra, hogy továbbra is van-e ilyen szándéka.

A reptér tulajdonosai az RTL Híradó kérdésére megerősítették, hogy a kormány ebben a hónapban ismét bejelentette szándékát a Budapest Airport megvásárlására, de a tárgyalások még nem kezdődtek el. Azt írták: annak ellenére, hogy nem ők kezdeményeztek, kötelesek mérlegelni minden vételi ajánlatot.

#Híradó#Videó#top hírek#liszt ferenc repülőtér#repülőtér#ferihegy#orbán-kormány

Címlapról ajánljuk