Híradó

Koronavírusban elhunytként rögzítettek olyan személyt is, aki öngyilkos lett

Magyar ÉvaMagyar Éva

2023. február 2. 17:40

Pontatlan volt az adatkezelés a koronavírus-járvány alatt Magyarországon – állapította meg az Adatvédelmi Hatóság. A halálozási okra vonatkozó adatoknak például több mint a harminc százaléka is hibás lehetett.

A koronavírus-járvány legrosszabb időszakában naponta tartott sajtótájékoztatót az Operatív Törzs, ahol legtöbbször Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte a friss adatokat. Időnként hiba csúszott a statisztikába, például 2021 novemberében, amikor Pintér Sándor belügyminiszter magyarázkodott arról, hogy miért emelkedhetett jelentősen, egyik napról a másikra az elhunytak száma.

Sajnálatos módon a statisztikai iránymutatás a három ünnepre való tekintettel egyes kórházakban megcsúszott, és ennek köszönhető az, hogy 107 eset egyszerre került kimutatásra

– mondta akkor Pintér.

Az adatkezelés kapcsán azonban számtalan nehézség és probléma merült fel – állapította meg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság.

Megállapítható, hogy a Covid-járványra nem volt felkészülve az az informatikai rendszer, ami a fertőző betegekre vonatkozó adatok kezelésére vonatkozik. 2019-ben 55 ezer körüli bejelentés érkezett ebbe a rendszerbe, 2021-ben pedig már több mint kétmillió. Nyilván ezt a fertőzőbeteg-regisztrációt nem úgy találták ki, hogy egy világjárvány be fog ütni 

– magyarázta Péterfalvi Attila.

Az Adatvédelmi Hatóság azután vizsgálódott, hogy Ujhelyi István európai parlamenti képviselő panasszal élt náluk. A politikus azt kifogásolta, hogy a járványban elhunytak és a kórházban ápoltak oltottsági adataival kapcsolatban hiába kért tájékoztatást az állami szervektől. Azzal utasították el, hogy az általa igényelt adatok nem állnak rendelkezésre, vagy csak aránytalan erőfeszítés árán lehetett volna azokhoz hozzájutni. Ezzel kapcsolatban egyébként nem állapított meg mulasztást az Adatvédelmi Hatóság. A politikus szerint az azonban kiderült, hogy botrányos volt az adatkezelés.

Az NNK azt is elismerte az Adatvédelmi Hatóság vizsgálata során, hogy magas hibaszázalékkal került a rendszerbe a Covid-fertőzöttség, mint halálozási ok. A hibás adatok száma a harminc százalékot is meghaladta. Például olyat is koronavírusban elhunyt személyként rögzítettek, aki fertőzött volt ugyan, de egyébként bizonyíthatóan öngyilkos lett 

– mondta az EP képviselő.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2023-tól egy új, megbízhatóbb rendszert vezetett be a Covid-fertőzöttségi adatok nyilvántartására.

#Híradó#Videó#Belföld#koronavírus#covid#adatok#pontatlanság#top hírek

Címlapról ajánljuk