Híradó

Hidegek a szobák, meleg víz legfeljebb fél órán keresztül van – kemény a békéscsabai kollégisták élete

Barsi FanniBarsi FanniFerenczi PéterFerenczi Péter

2023. január 27. 17:00

Kevés meleg víz, gyenge fűtés, korlátozott áramhasználat – ezekről panaszkodtak egy békéscsabai kollégium diákjai stábunknak. Azt mondják, rossz körülmények között élnek, amióta korlátozásokat vezettek be az intézményben. Van, aki idén még nem fürdött meleg vízben. A békéscsabai szakképzési centrum azt közölte: van meleg víz és a hőmérséklet az előírásoknak megfelelő a kollégiumban.

Hóesésben sportoltak a diákok a békéscsabai Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium udvarán délelőtt. De nemcsak kint van hideg, hanem az intézmény fiúknak fenntartott részében is, legalábbis ezt állítják a tanulók. Egyikük szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben azt írta:

Tisztálkodni csaknem lehetetlen megfázás nélkül, mert meleg víz csak naponta 30 percig van.

Úgy fogalmazott, a kollégisták helyzete siralmas, mióta korlátozásokat vezettek be.

Azt írta, nem lehet használni semmilyen elektromos eszközt a telefontöltőket kivéve, így teát sem tudnak főzni. A hűtőket hétvégére kikapcsolják.

A konyhában ki van kapcsolva a gáz, ezért ételt sem tudnak készíteni maguknak, a menzáról pedig azt írta, reggelire általában száraz kenyér van vajjal.

A szobákban és a folyosókon is hideg van – ezt egy másik kollégista mondta stábunknak.

Rétegesen tudunk felöltözni a hideg ellen, nem szellőztetünk, inkább vagyunk büdösben. A folyosókon is hideg van, meg igazából úgy mindenhol.

Több tantermet is bezártak az épületben.

„Egy terem van nyitva, mert eddig nyitva volt az összes, hogy éjszaka is lehessen tanulni, de most már csak egy van, és oda zsúfolódik a sok ember, így aztán hangzavar van, este se lehet tanulni.”

Volt, aki azt mondta, idén még nem tudott meleg vízben fürdeni. Másnak sikerült, de csak ha szemfüles.

„Hat órakor lehet fürdeni, akkor még talán van meleg víz. De ha utána leizzadunk, ha kimegyünk városba vagy valamerre, akkor este úgy feküdjük le?”

Megkeresésünkre a Békéscsabai Szakképzési Centrum reagált. A meleg vízről azt írták, hogy a kollégiumban a probléma csak eseti jellegű volt, a rendszer korszerűsítése idején. A meleg víz biztosított – állítják. Hozzátették: a tanulók által behozott, ellenőrizhetetlen elektromos eszközöket a szobákban eddig sem lehetett használni. Szerintük az épületben a hőfok mindenhol az előírásoknak megfelelő.

#Híradó#Videó#Belföld#top hírek#hideg#iskola#békéscsaba#kollégium

Címlapról ajánljuk