Híradó

Lényegében minden közpénzből megvalósuló beruházásról Lázár János dönt majd, az önkormányzatok helyett is

Kéri BarnaKéri BarnaFazekas AndreaFazekas Andrea

2023. január 25. 18:16

Nem dönthetnek saját beruházásaikról a jövőben az önkormányzatok, így az önkormányzatiság maradékát is felszámolja a kormány – így értékeli a beruházási törvény tervezetét Szeged városfejlesztési alpolgármestere. A nemrég nyilvánosságra hozott törvénytervezet szerint ugyanis szinte az összes állami pénzből megvalósuló beruházásról a Lázár János vezette Beruházási és Építési Minisztériumban dönthetnek. A minisztérium kérdésünkre úgy reagált: politikai okból bírálják a tervezetet.

A kormányon belül egy kézben lesz az összes állami beruházás. Mégpedig az Építési és Beruházási Minisztérium kezében, a végső döntést pedig a miniszter, azaz Lázár János hozhatja meg több ezer állami és önkormányzati beruházás sorsáról. Ő vezeti majd ugyanis az Állami Beruházási Érdekegyeztető Tanácsot.

A beruházási törvény most nyilvánosságra hozott tervezete szerint ez a tanács gyűjti össze például az önkormányzatoktól, hogy milyen beruházásokat akarnak végrehajtani, majd döntést hoznak. Amennyiben zöld utat adnak a beruházásnak, központi közbeszerzésen döntenek a kivitelezőről, és végre is hajtják az építést vagy felújítást.

Lázár János szerint a döntés és a végrehajtás központosított rendszerben történik, de nem az önkormányzatok feje fölött.

A helyi közösség álláspontja, véleménye és vétója vagy támogatása elengedhetetlenül fontos és szükséges

– mondta a miniszter néhány napja egy gazdasági fórumon.

Lázár Jánossal szemben Nagy Sándor, Szeged városfejlesztési alpolgármestere szerint

a terv hatáskör elvonását, az önkormányzatiság maradékának megszüntetését jelenti. 

Az önkormányzatok, az emberek által megválasztott képviselők ugyanis nem dönthetnek majd arról, hogy mikor, mit, kivel és hogyan szeretnének építeni vagy felújítani a saját településükön. Ha elfogadják a törvénytervezetet, akkor a minisztériumban döntenek majd például a szegedi rakpart tervezett átépítéséről, vagy egy óvoda felújításáról is, hiába vannak ezekre már kész tervei a városnak.

Az új törvény alapján ezeket mind felül kell még vizsgálni, igények merülnek fel mi részünkről az építési miniszter irányába, aki Budapesten egy okos bizottságban megcsócsálja, hogy jók-e ezek a tervek, aztán Budapestről eldöntik, hogy Szegeden mire van szükség – mondja Nagy Sándor.

Az alpolgármester úgy látja, egyelőre nincs is kapacitás arra, hogy több ezer beruházásról egyetlen helyen döntsenek, így szerinte jóval lassabban valósulhatnának meg az önkormányzati építkezések. Ráadásul szerinte alkotmányellenes, hogy a kormány a beruházás idejére elvenné az önkormányzatoktól saját vagyonukat.

Lényegében kisajátítja az építési miniszter az önkormányzat vagyontárgyát, amin a beruházás zajlik, végrehajtja a beruházást, majd visszaadja a vagyontárgyat

– mond ja Nagy Sándor.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium szerint nem szakmai, hanem politikai kritika fogalmazódott meg a „közpénzek hatékony elköltését célzó törvénytervezettel” kapcsolatban. Hozzátették: az önkormányzatok valamennyi őket érintő beruházásban aktív ellenőrző és befolyásoló szerepet kapnak.

#Híradó#Videó#top hírek#politika#önkormányzatok#beruházási törvény#lázár jános

Címlapról ajánljuk