Híradó

Szétszedik az elemzők és az ellenzék Orbán most nyilvánosságra került stratégiáját

Vorák AnitaVorák Anita

2023. január 8. 18:32

Orbán Viktor szerint újra blokkokban rendeződik a világ, de Magyarországnak ebből ki kell maradnia, így válhat regionális középhatalommá. Többek közt ez szerepel Orbán Viktor stratégiájában, amit politikai igazgatója foglalt össze a Mandinerben. Az RTL Híradónak nyilatkozó külpolitikai szakértő szerint az írás felveti a kérdést, ki akar-e lépni Orbán Viktor a NATO-ból és az Európai Unióból. A miniszterelnök sajtófőnöke szerint a kérdés abszurd és rosszindulatú.

Tavaly nyáron két év kihagyás után a rekkenő hőségben is ezrek várták Tusnádfürdőn Orbán Viktort. A miniszterelnök akkor beszélt utoljára arról nagyobb nyilvánosság előtt, hogyan látja a világot.

„Korábban megrendíthetetlennek hitt tartóoszlopai repedeznek a nyugati civilizációnak” – állapította meg akkor és közölte, hogy új világrend van kialakulóban.

„Azt gondoltuk, hogy a hidegháború többé nem térhet vissza, márpedig a világ számos vezetője éppen azon dolgozik, hogy újra blokkvilágba szervezze az életünket” – mondta akkori beszédében.

Nemrég zárt körben, a Széll Kálmán Alapítvány karácsonyi vacsoráján azt is elmondta, hogy szerinte Magyarországnak ebből a blokkosodásból ki kell maradnia. A vacsorán vázolt staratégiáját politikai igazgatója, Orbán Balázs foglalta össze a Mandinerben. A miniszterelnök szerint Magyarországnak az a célja, hogy kikerüljön a közepes fejlettségű országok köréből, és regionális középhatalmi státuszt érjen el. Ehhez szerinte arra kell törekednie, hogy minél több ponton kapcsolódjon más országokhoz és piaci szereplőkhöz.

Feledy Botond külpolitikai elemző szerint a blokkosodás folyamatát Orbán Viktor jól látja, de ebből nagyon nehéz kimaradni.

„Ez egy nagyon nehéz politikai libikóka, és erre Magyarország geopolitikai helyzete, magyarul ahol a térképen található, eddig nem tette alkalmassá. Tekintettel az orosz-kínai kereskedelmi háborús helyzetre, most sem látszik reálisnak, hogy a blokkérdekek megengednék, hogy Magyarország ebből ki tudjon maradni” – mondta a Híradónak.

Az elemző szerint az is kérdés, hogyan értette Orbán Viktor azt, hogy a jelenlegi nyugatközpontúság nem tartható fenn, miközben Magyarország tagja a NATO-nak és az Európai Uniónak, és ezzel a nyugati blokknak.

Itt egy kérdőjel nyílik meg, hogy vajon mit jelent az, ha ebből valaki kimarad. Tehát van-e itt olyan veszély, hogy akár ennél merészebb kilépési gondolatokat is előre vetít

– mondta Feledy Botond

Megkérdeztük erről a kormányt. A miniszterelnök sajtófőnöke azt írta, hogy a kérdés abszurd és rosszindulatú, Magyarország a NATO és az EU elkötelezett tagja és a szabadkereskedelem híve. 

Orbán Viktor stratégiája szerint Magyarországnak azért van most lehetősége kilépni a közepesen fejlett országok csapdájából, mert az elmúlt tíz évben sikeres volt a gazdasági felzárkózás.

A GKI szerint azonban nem hozott kiugróan gyors fejlődést a magyar gazdaságpolitika.

Az összes Kelet-Európai uniós tagállam – talán Bulgáriát leszámítva – gyorsabban zárkózott fel, mint Magyarország, tehát a relatív helyzetünk nem javult, hanem romlott a többi kelet-európai országhoz képest

 – mondta Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

A Momentum szerint Orbán Viktor stratégiája csak kommunikációs szemfényvesztés, amivel csak azt akarja elhitetni, hogy érti a világ működését és van terve.

Igazából ezek a stratégiák arra jók, hogy legalább azt megértsük, mit mond Orbán Viktor a saját híveinek annak érdekében, hogy megindokolja a saját lépéseit, hogy az EU és a nyugati szövetségeseink helyett miért orosz és kínai érdekeket képvisel a nyilvánosságban – mondta Kele János, a Momentum képviselője

A párt szerint komoly a veszély, hogy 

a magyar kormány az egyensúlyozással a történelem vesztes oldalára kormányozza az országot.

#Híradó#Videó#politika#orbán viktor#stratégia#top hírek#nyugat#nato#eu

Címlapról ajánljuk