Híradó

A korrupcióellenes hatóság vezetője szerint Magyarországon nem a rendszer korrupt, hanem az emberek

Vorák AnitaVorák Anita

2023. január 17. 19:14

Magyarországon nem a rendszer, hanem az egyének korruptak – ezt mondta Bíró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke a Bloomberg hírügynökségnek. A hatóságot azért hozták létre, mert az Európai Unió korrupcióellenes intézkedéseket vár Magyarországtól. A Transparency International szerint éppen azért, mert rendszerszintű problémák vannak. A Momentum úgy látja, Bíró Ferenc nyilatkozata veszélybe sodorhatja a felfüggesztett uniós forrásokat.

Táblája már van egy csendes budai irodaház falán, de látványos munkát eddig nem végzett a novemberben felállított Integrációs Hatóság, amelynek feladata az uniós támogatások felhasználásának ellenőrzése. A hatóságot a Magyarországtól korrupcióellenes intézkedéseket váró Európai Bizottság elvárásaira válaszul állította fel a kormány. A tét csaknem 3000 milliárd forintnyi uniós támogatás, aminek kifizetését egyelőre felfüggesztett a Bizottság.

„Hogy a hatóság hogy lett létrehozva, meg miért lett létrehozva, azt gondolom, hogy ha nagyon-nagyon sarkítva akarok válaszolni, akkor majdhogynem mindegy. Majdhogynem mindegy. Az a lényeg, hogy van” – mondta Bíró Ferenc, a hatóság elnöke még decemberben az ATV-nek.

Most is meglepőt mondott: a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozva megkérdőjelezte, hogy Magyarországon nagyobb lenne a korrupció, mint máshol. Azt mondta, hogy Magyarországon nem a rendszer korrupt, hanem az egyének. A hatóságnak pedig nem a minél több vádemelés lesz a célja, hanem a gazdasági kultúra megváltoztatása, és a korrupció visszaszorítása.

Azt kell gondolnom, hogy mindenképpen téved Bíró Ferenc

 – reagált a Híradónak a kijelentésre Ligeti Miklós, az Integritás Hatóság munkáját segítő munkacsoportba is beválasztott Transparency International Magyarország jogi igazgatója. Mint mondja, az Európai Bizottság éppen azért kér változtatásokat és garanciákat Magyarországtól, mert rendszerszintű problémákat látnak.

Abban ugyan szerinte is igaza van Bíró Ferencnek, hogy a korrupciót mindig az egyének követik el,

a kérdés azonban az, hogy hogyan reagál minderre a kormány, az államhatalom, amelyiknek az lenne a dolga, hogy üldözze és megelőzze a korrupciót. Nos, Magyarországon az a tapasztalat, hogy az elmúlt 10-12 évben sokkal inkább fűti, mint hogy hűti a korrupciót az állam

mondta a Híradónak Ligeti Miklós

A TI ennek ellenére egyelőre továbbra is bizalmat szavaz az Integritás Hatóságnak. A Momentum szóvivője szerint viszont ez a nyilatkozat azt mutatja, hogy ez is csak egy kamuintézmény lesz.

Ez egy akkora öngól, annyira Örkényi abszurd, ami egy tökéletes üzenet lesz Brüsszel, az Európai Uniós partnerek felé, hogy itt bizony nem lesz küzdelem a korrupció ellen. Úgyhogy továbbra se számítsunk arra, hogy a közeljövőben Európai Uniós pénzek fognak jönni

– mondta Tompos Márton.

A Híradó szerette volna megkérdezni az Integritás Hatóságot is, de nem reagáltak interjúkérésünkre. Bíró Ferenc a Bloombergnek egyébként azt is elmondta, hogy egyelőre 20 munkatársuk van, de márciusra 100 fősre akarják növelni a csapatot, ugyanakkor a korrupciófigyelő rendszerük felállítása akár évekbe is telhet.

#Híradó#Videó#politika#bíró ferenc#korrupció#integritás hatóság#Bloomberg#top hírek

Címlapról ajánljuk