Híradó

Rogán Antalnak és Szalay-Bobrovniczky Kristófnak is több száz millióval csökkent a megtakarítása

Horváth NándorHorváth Nándor

2023. február 2. 17:46

Fél év alatt kikerült majdnem 400-400 millió forint két miniszter vagyonnyilatkozatából. Rogán Antalnak 371 millióval, Szalay-Bobrovniczky Kristófnak 380 millióval csökkentek a megtakarításaik, vagy a bankszámláikon tárolt összeg. A közpénzek átláthatóságával foglalkozó szervezet szerint a tavaly kétszer módosított vagyonnyilatkozati rendszerbe simán belefér, hogy ennyi pénzt nem lehet megtalálni. 

2014-ben a budai Pasa Lakópark egyik lakásról derült ki, hogy többször is tévesen szerepelt Rogán Antal vagyonnyilatkozataiban. A Fidesz akkori frakcióvezetője először azt írta, 50 százalékban övé a budai luxus lakóparkban lévő lakás, aztán ezt 100 százalékra javította. Később a lakás méretét is módosította: 149-ről 185 négyzetméterre. Akkor az ellenzék által kezdeményezett vagyonosodási eljárás végül mindent rendben talált.

Most már papírom is van arról, hogy azok, amikkel a politikai ellenfeleim támadnak, azok nem felelnek meg a valóságnak

– mondta Rogán.

Annak, hogy a vagyonnyilatkozatban többször is tévesen szerepelt a lakás, semmilyen jogkövetkezménye nem volt, ahogyan nincs a mostani szabályok szerint sem – hiába módosították tavaly kétszer a szabályokat.

A friss vagyonnyilatkozatok szerint két miniszternek is úgy csökkent fél év alatt százmilliókkal a megtakarítása, hogy a vagyonnyilatkozatukban nincs nyoma annak, hogy mire költötték.

Rogán Antalnak tavaly május és november között 371 millió forinttal csökkent a takarékbetétben tartott megtakarítása. Miközben csak a találmánya szabadalmából havonta 24 millió forintot keresett.

Több százmillió forint tűnt el nyomtalanul Rogán Antal és Szalay-Bobrovniczky Kristóf vagyonnyilatkozatából

A közpénzek átláthatóságával foglalkozó civil szervezetnél azt mondják, elképzelhető, hogy nagy értékű lakást vett, amit az új szabályok szerint nem muszáj feltüntetnie.

A nyilatkozatot tevő személy – ebben az esetben ugye kormánytag, vagy parlamenti képviselő – kizárólagos használatára szánt ingatlannak az adatait nem kell feltüntetni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azt az egy darab házat vagy lakást lehet kitakarni a vagyonnyilatkozatból, ahol az adott személy és vagy az ő közvetlen hozzátartozója életvitelszerűen lakik 

– magyarázta Ligeti Miklós.

Lehetséges, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf friss vagyonnyilatkozatából is ezért tűnt el a májusi állapotokhoz képest a legelső, 102 négyzetméteres, 12. kerületi lakás.

Több százmillió forint tűnt el nyomtalanul Rogán Antal és Szalay-Bobrovniczky Kristóf vagyonnyilatkozatából

A miniszternek egyébként még Rogán Antalnál is többel, 380 millió forinttal csökkent a bankban és devizában tartott tartaléka fél év alatt. Ligeti Miklós arra emlékeztetett: nemcsak a saját használatú ingatlanokról, hanem a kiadásokról sem kell nyilatkozni.

Ha akár Rogán Antal, akár Szalay-Bobrovniczky Kristóf kölcsönadta ezt az összeget, vagy mondjuk másnak befektetési célból rendelkezésére bocsátotta, ez nem minősül olyan tételnek, amiről a vagyonnyilatkozatban nyilatkozni, vallani kell.

#Híradó#Videó#politika#vagyonnyilatkozat#rogán antal#Szalay-Bobrovniczky Kristóf

Címlapról ajánljuk