Híradó

A fogyni vágyók elhappolják a gyógyszert az inzulinrezisztenciások elől, ők meg szerezzenek, ahonnan tudnak

Major EszterMajor Eszter

2023. január 17. 16:37

Hiány van többféle, az inzulinrezisztencia kezelésére használt gyógyszerből – ezt tapasztalják az érintettek, és a Híradónak nyilatkozó gyógyszerész is. A betegek közül van, aki közösségi oldalakon próbálja beszerezni az orvosságot. A hiányt az is okozza, hogy a gyógyszer testsúlycsökkentésre is hatékonyan lehet használni, extrém túlsúly esetén például az orvos is felírhatja. Az általunk megkérdezett dietetikus szerint azonban sokan esztétikai célú fogyásra is kiváltják az injekciót.

Egymást kérdezgetik az emberek különböző közösségi oldalakon, hogyan tudnának hozzájutni a fogyásra is használt injekciókhoz. Egy inzulinrezisztenciával élő fiatal nő Híradónknak azt mondta, ő is egy Facebook-csoportban tudta csak beszerezni a gyógyszert. Ez az egyetlen olyan készítmény, ami helyreteszi az inzulinszintjét, hogy ne legyen folyamatosan rosszul.

„Két hete küldtek el a város összes gyógyszertárából. Aztán már vidékről is. Ismerősök ismerőseinél voltak olyan szerencsés helyzetek, hogy valaki használta ugyanezt a gyógyszert, de átállították egy másikra. Vagy valakinek már nem kell és maradt még bontatlanul a hűtőjében” – mesélt a Híradónak.

Ezeknek az injekcióval beadható szereknek több típusa is forgalomban van Magyarországon. Van olyan, amelyiket inzulinrezisztencia nélkül is felírhat a szakorvos, például ha páciense jelentős, az egészségére káros túlsúllyal küzd.

Ám egyre több az olyan eset is, amikor esztétikai okok miatt szeretnének hozzájutni a gyógyszerhez, ami kizárólag receptre kapható.

A Híradónak egy fővárosi endokrinológus – kamerán kívül – arról beszélt, hogy sok kollégája ilyenkor is felírja a gyógyszert. Ez egyébként szerinte több tízezer forintos bírságot is vonhat maga után.

Ezt tapasztalja Mezővári Kata dietetikus is.

„Felmerül azoknak az orvosoknak a felelőssége, akik az alkalmazási előíráson túl írják fel ezt a készítményt. A páciensek közül vannak olyanok, akik kifejezetten ezzel a kéréssel érkeznek az orvosukhoz" – mondta a Híradónak.

A patikákban pedig már hiány van – erősítette meg egy Pest megyei gyógyszerész.

„Mind a két termék hiányzik jelen pillanatban a gyógyszertárakból. Mostanában sajnos annyira megnövekedett a gyógyszerekre az igény hogy nem tudják pótolni ilyen gyorsan. Ezen kívül gyártói fennakadások is voltak” – mondta a Híradónak Baloghné Nagy Krisztina. 

Ennek okairól a gyártó a Magyar Diabétesz Társaságnak azt írta: 

a vártnál magasabb kereslet és az egyes gyártóhelyek kapacitási korlátai okozzák az átmeneti hiányt, de mindent elkövetnek azért, hogy kielégítsék a megnövekedett igényt.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet megkeresésünkre azt írta: a gyógyszerhiány egy termék esetében már néhány nap múlva, a másiknál február közepén szűnik meg. Azt is írták: nekik nincs hatáskörük arra, hogy ellenőrizzék a receptfelírás gyakorlatát, de aki olyannak is felírja a készítményt, akinek nincs rá szüksége, az veszélyezteti azok terápiáját „akik ténylegesen rászorulnak” a gyógyszerre.

#Híradó#Videó#gyógyszer#gyógyszerhiány#inzulinrezisztencia#fogyás#injekció#top hírek

Címlapról ajánljuk