Már több mint 4 milliárd forint ment el rá, mégis mehet a levesbe a hajdúnánási MotoGP-pályaJanuárban dőlhet el a hajdúnánási MotoGP-pálya sorsa – mondta a térség fideszes országgyűlési képviselője még év végén a helyi televíziónak. Tiba István szerint a jogtulajdonoson múlik, hogy elfogadja-e a magyar álláspontot, vagyis hogy egy ideig biztosan nem készül el a beruházás. Az eredeti tervek szerint 65 milliárdból készült volna el, és 2024-ben rendezték volna az első versenyt.
Híradó

Már több mint 4 milliárd forint ment el rá, mégis mehet a levesbe a hajdúnánási MotoGP-pálya

Tárkányi ZsoltTárkányi Zsolt

2023. január 7. 18:57

Januárban dőlhet el a hajdúnánási MotoGP-pálya sorsa – mondta a térség fideszes országgyűlési képviselője még év végén a helyi televíziónak. Tiba István szerint a jogtulajdonoson múlik, hogy elfogadja-e a magyar álláspontot, vagyis hogy egy ideig biztosan nem készül el a beruházás. Az eredeti tervek szerint 65 milliárdból készült volna el, és 2024-ben rendezték volna az első versenyt.

Az 500 hektárnyi szántóföld nagy részét már megvásárolta az állam Hajdúnánás mellett, hogy MotoGP-pályát építsenek ide. A 65 milliárd forintosra tervezett projektnek még kormánybiztosa is volt, a korábbi miniszter, Palkovics László. Ő korábban arra utalt az RTL Híradónak, biztosan meg fog valósulni a beruházás.

Elképzelhető azonban, hogy mégsem valósul meg, ahogy azt Tiba István, a térség fideszes országgyűlési képviselője december végén előrevetítette a Hajdúnánási Televíziónak adott interjúban. Úgy fogalmazott:

Én nem mondanám kukának a MotoGP-t még. Lehet, hogy az lesz, tehát én nem tartom kizártnak.

Tiba István közölte: az már biztos, hogy 2024-ben nem lesz itt futam. A csúszásról szerinte januárban fognak tárgyalni a jogtulajdonos Dorna Sports nevű céggel. Szerinte az a kérdés, hogy elfogadja-e a Dorna, hogy 2024-ben nem, hanem egy későbbi időpontban, de ezen a helyen fog megépülni a pálya – vagy nemet mond, és keres egy olyan országot, amely ezt most megépíti.

Tiba István azt is mondta, ha nem lesz versenypálya, akár ipari parkként is hasznosítható a terület. 

A Híradó szombaton rákérdezett a képviselőnél, hogy pontosan mikor fognak tárgyalni a jogtulajdonossal, mikor születhet végleges döntés, és ha mégis ipari park lesz a területen, az mennyi idő alatt alakítható ki. Tiba azt írta, a feltett kérdések egyikére sem tud pontos választ adni, találgatni pedig, úgy gondolja, nincs értelme.

A kormány a Híradó megkeresésére annyit közölt, hogy a MotoGP-pálya építése tavaly felkerült a felfüggesztett kormányzati beruházások listájára és a projekt megvalósításáról azóta nem tárgyalt a kormány.

A tervezett beruházásra az elmúlt években már több mint 4 milliárd forintot költöttek. A Demokratikus Koalíció szerint ebből minden forint kidobott pénz, mert a helyieknek ennél sokkal nagyobb problémái vannak.

Magyarország egyszer már megpróbálkozott MotoGP-pálya-építéssel: 2008-ban a Balatonhoz közeli Sávolyon kezdődtek munkálatok, amire akkor több milliárd forintot költött el a szocialista kormány. Az az építkezés egy évvel később, az akkori gazdasági válság miatt állt le.

#Híradó#Videó#motogp#pálya#hajdúnánás#beruházás#top hírek

Címlapról ajánljuk